Expres

Postul Crăciunului are multe zile de dezlegare la pește

Postul Crăciunului are multe zile de dezlegare la pește

Postul Naşterii Domnului, cunoscut drept Postul Crăciunului, începe anual în 15 noiembrie, (dacă nu cumva 14 pică miercuri sau vineri) și durează până pe 24 decembrie inclusiv, Ajunul fiind ziua cu cel mai aspru post („negru”, ajunare). Are, însă, multe zile de dezlegare la pește, în număr de 17, anul acesta, sâmbăta, duminica și nu numai, conform calendarului Patriarhiei Române.
Postul Crăciunului, care se desfăşoară în fiecare an în aceeaşi perioadă, este unul din cele patru posturi de durată de peste an şi a fost rânduit de Biserică pentru a-­i pregăti pe credincioşi să întâmpine şi să prăznuiască după cuviinţă Naşterea cu trup a Mântuitorului Hristos. El aduce aminte creştinilor de patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, care au petrecut timp îndelungat în post şi rugăciune în aşteptarea venirii lui Mesia Izbăvitorul. În mănăstiri se ajunează lunea, miercurea şi vinerea până la „ceasul al IX-­lea” (ora 15.00), după care se mănâncă legume fierte şi crude. Marţea şi joia se consumă şi undelemn (ulei), iar sâmbăta şi duminica, se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin, însă nu mai târziu de 20 decembrie, după care postul devine mai aspru.

Dezlegare la ulei, vin şi peşte

Postul Naşterii Domnului este considerat un „post de bucurie”, de aceea este mai puţin aspru, din punct de vedere al alimentaţiei, fiindcă se mănâncă peşte şi preparate din peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, între 21 noiembrie şi 17 decembrie, şi în zilele de mare sărbătoare. Aceeaşi dezlegare se dă şi în cursul săptămânii dacă este ziua vreunui sfânt sau hramul unei biserici. De exemplu, în zilele de 23 noiembrie (Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 3 decembrie (Sf. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, dar pică oricum, anul acesta, duminica), 12 decembrie (Sf. Spiridon). De asemenea, pentru a sărbători cum se cuvine praznicele închinate Intrării Maicii Domnului în Biserică (21 noiembrie) şi Sfântului Mare Ierarh Nicolae (6 decembrie), în aceste zile, indiferent de ziua din săptămână în care ar cădea, credincioşii se pot bucura de peşte, vin şi ulei.

În aceste zile premergătoare Sărbătorii Naşterii Domnului, creştinii nu au doar obligaţia de a se abţine de la mâncăruri „de dulce”, ci şi aceea de a face fapte bune şi a se ruga pentru a găsi împăcarea cu sine, pentru a ierta şi a fi iertat, pentru a reînvăţa iubirea de aproapele tău. Biserica reaminteşte, totuşi, credincioşilor că postul nu înseamnă doar regim alimentar, renunţarea la mâncarea aşa-­numită „de dulce”, ci „abţinerea de la orice lucru rău”, că nu trebuie să ne lăudăm că postim şi nici să le arătăm dispreţ celor care nu pot sau nu vor să îl ţină şi că acesta trebuie însoţit de mai multă rugăciune smerită şi de fapte bune.

Zile cu dezlegare la pește în Postul Nașterii Domnului 2023

 • 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
 • 23 noiembrie – Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, Sfântul Ierarh Amfilohie
 • 25 noiembrie (sâmbătă) – Sfânta Muceniţă Ecaterina, Sf. Mc. Mercurie/ Odovania praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului
 • 26 noiembrie (duminică) – Sfântul Stelian (Dregătorul bogat – păzirea poruncilor)
 • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei
 • 2 decembrie (sâmbătă)
 • 3 decembrie (duminică) – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (Pilda talanţilor)
 • 4 decembrie – Sfânta Muceniţă Varvara
 • 5 decembrie – Sfântul Sava cel sfinţit; Sfântul Mucenic Anastasie, Sfântul Cuvios Nectarie
 • 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae
 • 7 decembrie – Sfânta Muceniţă Filofteia
 • 9 decembrie (sâmbătă) – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria
 • 10 decembrie (duminică) – Sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Eugraf (Tămăduirea femeii gârbove)
 • 12 decembrie – Sfântul Spiridon al Trimitundei
 • 16 decembrie – (sâmbătă)
 • 17 decembrie (duminică) – Sfântul Proroc Daniel (Pilda celor poftiţi la cină)
 • 18 decembrie – Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, Sf. Mc. Sebastian şi Zoe


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
4 luni în urmă

[…] Bisericile ortodoxe îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Spiridon, a cărui viață este acum mai puțin cunoscută, deși renumele său de făcător de minuni și mai ales, vindecător, a făcut ca multe spitale și așezăminte de ocrotire a bătrânilor să… Citeşte mai mult »

4 luni în urmă

[…] Bisericile ortodoxe îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Spiridon, a cărui viață este acum mai puțin cunoscută, deși renumele său de făcător de minuni și mai ales, vindecător, a făcut ca multe spitale și așezăminte de ocrotire a bătrânilor să… Citeşte mai mult »

Back to top button