Expres

Petrecerea continuă la Olimpia. Intrarea este liberă până după miezul nopții

Petrecerea continuă la Olimpia. Intrarea este liberă până după miezul nopții

Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan, cel mai nou muzeu al Braşovului şi al României, şi-a deschis porţile vineri, în prezența lui Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, și a lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, dar suita de evenimente sub genericul „Nopți albe la Olimpia” continuă și astăzi, până dincolo de miezul nopții.

Pe lângă intrarea gratuită, sunt pregătite și astăzi momente artistice:

18:00 – 18:30 și 19:00 – 19:30
Ciprian Pop Trio
Muzică pentru domni și tovarăși

21:00 – 22:00 trupa CALEnDAR
Cântece de munte

Muzeul prezintă publicului în expoziţia permanentă, amenajată la parterul clădirii istorice, un patrimoniu istoric sportiv extraordinar în care se regăsesc piese istorice cu o vechime de peste 100 de ani, datând de la începuturile practicării sporturilor pe teritoriul României.

Din perioada interbelică și din vremea sportului popular sunt expuse plachete, cupe, trofee, medalii și diplome, echipament sportiv.

Sunt de remarcat o diplomă de la Jocurile Olimpice de Iarnă St. Moritz (1928), Cupa maratonului balcanic din 1935 câștigată de Ludovic Gall, o rachetă de tenis din perioada interbelică, placheta pentru campioana României la handbal din anul 1937, numere de concurs de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la St. Moritz (1948) și Oslo (1952), medalia de aur cucerită de echipa feminină de handbal a României în 11, la campionatele mondiale din 1956, medalia de aur cucerită de echipa masculină de volei a României la campionatul european din 1962, precum și medalia de vicecampioni mondiali din 1963. Informații foarte interesante completează prezentarea tuturor pieselor istorice din expoziția tematică.

Expoziția este împărțită cronologic în trei secțiuni: „Începuturile” (a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX), „Brașovul sportiv interbelic” și „Sportul popular”.

Peste 300 de bunuri culturale au fost restaurate și pregătite pentru a fi expuse publicului. Multe dintre ele au o valoare istorică deosebită, de interes național și internațional, printre care și 25 de piese muzeale clasate în Patrimoniul național, inclusiv două piese în categoria „Tezaur”.

La etaj, expoziția de fotografie „Începuturile sporturilor de iarnă în România” inaugurează sala de expoziții temporare. Separat de spaţiile expoziţionale, în clădirea Olimpia au fost amenajate o sală de curs pentru elevi şi un centru de documentare destinat cercetătorilor şi pasionaţilor domeniului, care vor putea studia patrimoniul muzeului.

Olimpia – Muzeul Sportului şi Turismului Montan este cea mai nouă secţie a Muzeului Judeţean de Istorie Braşov şi reprezintă materializarea unui proiect conturat începând cu anul 2016, din iniţiativa lui Nicolae Pepene, managerul Muzeului Județean de Istorie Brasov. Proiectul a fost implementat cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov şi a beneficiat de o finanţare nerambursabilă prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO – CULTURA, apelul privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.

În Anul Olimpic 2024, la 100 de ani de la momentul câştigării primei medalii olimpice pentru România, la 110 ani de la înfiinţarea Comitetului Olimpic Român şi la 130 de ani de atestare documentară a clădirii Olimpia, Braşovul are un motiv în plus de mândrie: Olimpia – Muzeul Sportului şi Turismului Montan!”, afirmă reprezentanții Consiliului Județean.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button