Expres

Peste 1.000 de copii nu au prins loc în creșele din Brașov / Părinții au lansat o petiție online

Peste 1.000 de copii nu au prins loc în creșele din Brașov. dosarele lor fiind pe lista de așteptare. În aceste condiții, mai mulți părinți au lansat o petiție online, prin care cer clarificări privind afișarea punctajelor de admitere sau în așteptare pe listele creșelor.

Metodologia de înscriere este stabilită prin ordin de ministru al Educației, dat fiind că, de anul trecut, creșele au devenit unități de învățământ. Georgiana Buta (foto 2), directoarea serviciului care gestionează cele nouă creșe din municipiu – serviciu denumit Creșa Brașov, spune că regulamentul și criteriile de departajare au fost postate pe site-ul propriu de mai mult timp.

„S-a respectat metodologia de înscriere stabilită de Ministerul Educației, deci înscrierile s-au făcut conform legii. Întregul proces de înscriere a fost adus la cunoștința părinților interesați prin postarea documentelor pe site-ul propriu încă din data de 9 iunie 2023, iar informațiile referitoare la procesul de înscriere au fost diseminate și în mass media. Mai mult, în legătură cu transparența acestui proces, comisia de înscriere a acordat punctajul specific fiecărei cereri în parte, în momentul depunerii dosarului de înscriere, părintele luând la cunoștință de acesta pe loc. Pentru că numărul locurilor libere a fost mai mic decât numărul cererilor depuse, departajarea s-a făcut în ordinea descrescătoare a vârstei și prin aplicarea criteriilor generale și specifice, conform prevederilor legale”, spune directoarea de la Creșa Brașov, Georgiana Buta, citată de Radio România Brașov.

Peste 1.000 de copii nu au prins loc în creșele din Brașov. Părinții care au inițiat petiția reclamă că nu au știut criteriile și că acestea sunt aberante.
„Nu ni s-a comunicat faptul că departajarea se va face în funcție de data nașterii copilului. Toți copiii născuți la începutul anului 2021, vorbim de luna ianuarie, au fost admiși în funcție de numărul de locuri rămase. Cei născuți în octombrie, spre exemplu, cum e și băiatul meu, nu au prins loc. Asta în condițiile în care sunt familie monoparentală, lucrez și am toate actele depuse. Copilul meu nu a prins loc pentru un ordin de ministru care a spus: în momentul în care sunt mai multe dosare de înscriere, departajarea se va face în funcție de data nașterii copilului. Eu cer să se reanalizeze toate dosarele din creșă, pentru că nu este normal. Cu ce a greșit un copil care s-a născut în luna septembrie, față de unul care s-a născut în aprilie?”, a declarat Ioana Condurache pentru sursa citată.

Subvenție pentru creșă privată sau indemnizație de bunic

An de an, numărul cererilor pentru înscriere la creșe este mult mai mare față de locurile existente, chiar dacă numărul lor a crescut cu 265, în ultimii doi ani, prin mansardări și inaugurarea unei noi unități. În 2023, în creșele din Brașov, sunt aprobate 1.134 de locuri.

Municipalitatea brașoveană mai are în plan construcția a patru astfel de unități. Până atunci, Primăria Brașov oferă, pentru cei care nu au prins loc la creșe, o subvenție de 735 lei pe lună pentru a acoperi o parte din costul unei creșe private sau pentru a sprijini bunicii care devin „bone” (detalii aici).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare