Expres

Patru studente, la un pas de moarte în vacanță la Brașov

Patru studente, la un pas de moarte în vacanță la Brașov. Patru tinere au trecut prin momente cumplite după ce au închiriat un apartament în Brașov, chiar în centrul orașului. Acestea au fost intoxicate cu monoxid de carbon, relatează „Libertatea”.

Laura, Mădălina, Lorena și Simona, toate având puțin peste 20 de ani, sunt studente și au decis să petreacă la Brașov câteva zile în februarie. Prima studiază Informatica la București, iar celelalte trei sunt studente la Medicină în Craiova.

„Nu ne-am uitat la recenzii”

Decizia de a merge la Brașov a fost luată din scurt, așa că au decis să închirieze pe Booking un apartament aflat chiar lângă Piața Sfatului. Mai precis pe strada Republicii. Pentru trei nopți, fetele au plătit, în total, 700 de lei.

„Avea notă mare pe Booking, arăta ok în poze. Nu ne-am mai uitat la mesajele celorlalți turiști, în recenzii, am rezervat direct”, a declarat Lorena pentru Libertatea.

În dimineața zilei de 16 februarie, cele patru au plecat la Brașov, cu trenul din Craiova. Au ajuns la cazare în jurul orei prânzului. Atunci au apărut primele semne de întrebare cu privire la apartament, dar nu le-au luat în seamă la momentul respectiv.

Când au ajuns, un bărbat făcea curățenie. În spațiul pe care îl închiriaseră era frig, toate ușile și geamurile erau deschise. L-au întrebat pe bărbat de ce e totul deschis, acesta le-a spus că preferă să aibă aer curat atunci când face curățenie și că înainte au stat niște băieți care au fumat înăuntru. Fetele nu au simțit nimic în acel moment.

Bărbatul le-a mai spus tinerelor să nu umble la centrala termică din casă, care funcționează pe gaz. Aceasta e montată pe colț, lângă ușa băii. Aerisirea se face pe sus, printr-un furtun asemănător celor la care sunt conectate hotele de la bucătărie. Spatele centralei nu este acoperit, astfel că flacăra de dinăuntrul ei se poate vedea cu ușurință (foto 2).

Apartamentul este, de fapt, un studio cu două paturi. Unul este de o persoană, situat lângă centrală, iar altul este mai mare de două persoane, fiind despărțite de un perete.

„Am crezut că suntem doar răcite și obosite”


Cele patru studente au ieșit în oraș ziua, iar seara, la câteva ore după ce s-au întors în apartament, au început să se simtă rău. Au avut, inițial, dureri de cap, crezând că este vorba doar despre o răceală, amplificată de oboseală. „Am crezut că suntem doar răcite și obosite. Ne-am îndopat cu paracetamol”, a povestit Lorena.

În următoarea noapte, pe 17 februarie, fetele s-au simțit și mai rău. Durerile de cap erau mai puternice, aveau o stare generală de rău și somnolență. Mai mult, fetele simțeau că nu mai pot respira așa cum trebuie.
Una dintre ele chiar s-a plâns de înțepături în inimă. Au adormit aproape de miezul nopții, crezând că au acest simptome din cauza răcelii, combinată cu oboseala. Au dormit cu geamurile deschise pentru a avea aer.

„Ne-am făcut toate baie în seara aia și cred că centrala a funcționat cu toată puterea. Simțeam că e aerul greu în cameră, dar am crezut că rămânem fără oxigen din cauza flăcării, pentru că flacăra ardea oxigenul din încăpere. Am dormit cu geamurile deschise, ca să avem aer”, a adăugat Lorena.

La 4 dimineața, una dintre fete s-a trezit cu frisoane și stare de leșin. Aceasta a vomitat de mai multe ori și abia se mai putea ține pe picioare. Dar a reușit să o trezească pe Lorena pentru a-i cere ajutorul. Nici celelalte fete nu se simțeau deloc bine.

„M-a trezit pe mine, celelalte două colege nici nu se puteau ridica din pat. Le-am lăsat geamul deschis și am plecat noi două la farmacie. Mă durea și pe mine în continuare capul rău”, a mai dezvăluit Lorena.

„Am mers prin casă și apoi pe stradă, sprijinindu-ne una de altă și de pereți până am ajuns la o farmacie nonstop. Cred că dacă nu era colega mea să mă trezească, am fi leșinat toate și am fi murit în noaptea aia”.

Lorena

„Risc major de deces”

Farmacista a chemat ambulanța, iar medicii veniți și-au dat seama, după simptomele lor, că fetele au fost intoxicate cu monoxid de carbon. Diagnosticul inițial a fost confirmat la spital.

„M-au pus să le sun urgent pe celelalte colege să le spun să iasă din cameră”, a mai declarat Lorena.

Tinerele au stat în jur de 3 – 4 ore la spital, conectate la oxigen, care este singurul tratament posibil pentru un asemenea caz. „Ni s-a spus că am avut 10% concentrația de monoxid de carbon în sânge”, a spus Lorena.

Monoxidul de carbon este un gaz inodor și incolor, produs prin arderea incompletă a unor gaze. Intoxicația cu monoxid de carbon apare atunci când acesta se „prinde” de hemoglobină, nelăsând loc oxigenului. Hemoglobina nu mai este funcțională, iar organismul rămâne, treptat, fără oxigen.

Simptomele intoxicării cu monoxid de carbon sunt durerile de cap sau de stomac, „înțepăturile” în inimă, stările de leșin și de vomă, precum și confuzia, amețelile, somnolența și pulsul rapid. După ele urmează pierderea cunoștinței.
O expunere îndelungată poate cauza probleme neurologice sau chiar decesul.

„Încă trei-patru ore expuse la monoxid ar fi însemnat, pentru fete, risc major de deces. Expunerea la monoxid de carbon noaptea, mai ales iarna, când de obicei camera nu e ventilată, când încălzirea trebuie să funcționeze, duce la risc ridicat de deces”, a explicat Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, pentru ”Libertatea”.

Centrala avea nereguli mari

Ulterior, medicii au contactat Poliția, pompierii și Distrigaz pentru a cerceta apartamentul.
Cei de la Distrigaz au oprit centrala. Potrivit raportului (foto 4) pe care l-au întocmit, aceasta era defectă și avea pierderi de gaz pe interior. În plus, coșul pe care ar fi trebuit să fie eliberat gazul nears era înfundat.

Bărbatul care făcea curățenie în apartament a fost chemat de polițiști. El le-a spus fetelor că pot dormi în continuare în apartament, cu toate că centrala avea pierderi de gaz.

„Nu m-am gândit nicio clipă că este scăpare de gaze. Nu ne-am gândit că, mergând în vacanță, viețile ne-ar putea fi puse în pericol. Domnul care făcea curățenie când am venit, chemat de polițiști, ne-a zis să dormim în continuare acolo, că ne dă el gazul mai încet”, a mai povestit Lorena pentru sursa citată.

Tinerele au făcut plângere la Poliție


Studioul în care au stat fetele are nota 8,1 pe Booking, iar acum apare indisponibil pentru rezervare. Cea care îl administrează este soția unui consilier local din Brașov. Contactată de Libertatea, aceasta a refuzat să răspundă la întrebări, spunând că „nu dau informații așa, prin telefon”.

Femeia le-a spus însă fetelor că vrea să rezolve situația „pe cale amiabilă”, deoarece „nu vreau să mă sustrag răspunderii, în niciun caz”.

Mai mult, ea le-a spus fetelor că acesta a fost un caz izolat și că centrala nu a avut niciodată probleme. Potrivit comentariilor lăsate de turiști pe Booking, proprietara știa, de fapt, iar aceasta nu e singura neregulă reclamată de cei care s-au cazat acolo.
Tinerele au afirmat că vor să meargă în instanță după incidentul care le-ar fi putut fi fatal. Acestea au depus deja plângere la Poliție.

Foto: Libertatea


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button