Expres

Până când poți lua concediul din 2023

Concediul de odihnă este un drept al fiecărui angajat, iar durata efectivă a acestuia se stabilește în contractul individual de muncă și se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an.
Există și un termen limită până la care angajații români sunt obligați să își ia măcar o parte din concediul de odihnă pe anul trecut.


Conform Codului Muncii, angajații care nu au utilizat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2023 au posibilitatea să solicite angajatorului acordarea acestora până la jumătatea anului 2025, notează stirileprotv.ro.
În situația în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.


Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă. Dreptul la concediul de odihnă nu poate să fie cesionat sau limitat și nici nu se poate renunța el. Dacă într-un an rămân zile de concediu neluate, ele se raportează pentru următorul an.

Sărbătorile legale în care nu se lucrează și zilele libere plătite prin contractul de muncă nu intră la concediul de odihnă anual. Nici zilele în care recuperezi ce ai muncit în weekend, dacă e cazul, nu se adaugă la durata concediului.

În timpul concediului de odihnă, angajatorul nu te poate concedia. De altfel, angajatul are obligația de a efectua concediul de odihnă doar în perioada în care a fost programat. Dacă un angajator nu respectă dreptul angajatului la concediul anual de odihnă poate fi reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă și chiar în justiție. Concediul poate fi întrerupt de către angajator doar în caz de forță majoră, iar dacă se întâmplă, angajatorul are obligația să suporte cheltuielile revenirii la locul de muncă și prejudicii.
Angajatorul poate face programările, dar fiecare salariat trebuie să efectueze cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt într-un an calendaristic.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare