Expres

Ortodocșii sărbătoresc astăzi Anul Nou bisericesc

Ortodocșii sărbătoresc astăzi Anul Nou bisericesc. Puțini știu că, spre deosebire de anul civil, care începe la 1 ianuarie, anul bisericesc (în Biserica Ortodoxă) începe la 1 septembrie, pentru că, după tradiţia moştenită din Legea Veche, în această zi s-a început creaţia lumii şi, tot în această zi, Şi-ar fi început Mântuitorul activitatea Sa publică. În această zi, în bisericile ortodoxe se oficiază slujba Te Deum-ului.
Potrivit unei reguli romane, de astăzi se măsoară un alt an al perioadei de 15 ani, numite indiction.
Data de începere a noului an bisericesc a fost stabilită de Sfinţii Părinţi la Sinodul I de la Niceea, fiind considerată ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea pe pământ.
„Este vorba de o tradiţie veche, iudaică, pe care biserica creştină a moştenit-o. Biserica creştină a încercat să cuprindă anul bisericesc între cele două mari sărbători ale Maicii Preacurate, Naşterea Maicii Domnului – 8 septembrie şi Adormirea Maicii Domnului – 15 august. De asemenea, tradiţia aceasta veche spune că Dumnezeu ar fi creat lumea toamna, dar şi că Mântuitorul ar fi început activitatea Sa misionară tot toamna”, spune Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
Credincioşii sărbătoresc începutul Noului An Bisericesc, iar în biserici şi mănăstiri de oficiază slujba de Te Deum, însoţită de Acatistul de mulţumire: „Slavă Lui Dumnezeu pentru toate!”.
Potrivit tradiţiei, Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă şi a citit cuvintele prorocului Isaia care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască: „Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19).
Un alt motiv al sărbătoririi anului bisericesc în prima zi a lunii septembrie este tradiţia moştenită din Legea Veche, potrivit căreia în această zi a început creaţia lumii.

Ziua Sf. Simeon Stâlpnicul – tradiții populare

Pe 1 septembrie, prima zi din noul An bisericesc, este şi prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul. El şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii rugându-se pe un stâlp de 18 metri, construit chiar de el, pe arşiţă şi ploii, hrănindu-se doar cu linte şi apa. Se spune că acest sfânt ţine pe umerii săi stâlpii pământului, stăpâneşte vânturile şi cutremurele, ajută la prognosticul vremii şi sporeşte rodul toamnei.
Tradiţia spune că nu este bine să faci treabă în casă astăzi, pentru că altfel casa ta va fi lovită de vreme foarte rea şi fenomente precum trăsnete, tunete şi fulgere.
În tradiţia populară se spune că aşa cum este vremea în această zi, aşa va fi în tot anul. Dacă dimineaţa plouă, vom avea o primăvară ploioasă. Dacă în prima parte a zi din 1 septembrie vremea este mohorât, urmează o toamnă grea. Dacă tună, tradiţia spune că va fi o toamnă lungă. Dacă la amiază este vreme frumoasă, urmează o vreme bună tot anul.
Dacă toată ziua va fi ploioasă sau soare, anul va fi ploios sau secetos.

Începutul indictionului 1

Biserica Ortodoxă celebrează în 1 septembrie Indictionul constantinopolitan, preluat de la romani, însemnând „poruncă” şi „arătare”. Există Indictionul constantinopolitan, care începe la 1 septembrie; Indictionul Cezarului (împărătesc) sau constantinian, începând de la 24 septembrie, şi Indictionul papal sau roman, care începea la 1 ianuarie. Indictionul (de la latinescul indictio) este o perioadă de 15 ani, al cărei prim an se numeşte şi indictionul întâi, până la al 15-lea. Indictionul îşi are numele de la tributurile extraordinare (indictiones), destinate pentru plata soldaţilor, dar nu se mai ştie de ce perioada are 15 ani. A fost folosit în continuare, pentru a data documentele medievale şi pentru impozitele pe imobile. Regula practică pentru a găsi al câtelea an al indictionului este un an oarecare după Hristos, este următoarea: se adaugă 3 la anul respectiv şi, apoi, se împarte totul la 15 şi, dacă împărţirea (făcută aritmetic) este fără rest, anul indictionului este 15, iar dacă rămâne un număr, acesta va fi anul indictionului. 2023 este primul an al indictionului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare