Expres

„Opriți distrugerea dealurilor Brașovului!”

„Opriți distrugerea dealurilor Brașovului!”. Brașoveanca Electra Ghiza, jurnalistă Pro TV, a lansat o petiţie online pe această temă. Petiția este adresată consilierilor municipali brașoveni. Acestora li se cere să voteze Regulamentul privind construcţiile în pantă, pe care l-au respins în ultima ședință de plen.
„De zeci de ani, dealurile Braşovului se află sub asaltul dezvoltatorilor imobiliari care defrişează, sapă drumuri şi căi de acces, excavează munţi de pământ, ca să toarne beton şi asfalt, ridică ansambluri rezidenţiale cu sute de apartamente fără să ţină seama de relief, de vegetaţie, de specificul natural al oraşului.

An de an suntem victime ale torenţilor de apă şi aluviuni, ale traficului supraglomerat şi ale poluării. Supraaglomerarea cu construcţii a dealurilor a dus la scăderea semnificativă a calităţii vieţii noastre, a celor care locuim în aceste zone. Pădurile, dealurile pline de vegetaţie, sunt parte a patrimoniului natural al Braşovului, sunt moştenirea pe care noi am primit-o de la înaintaşii noştri.

Acum, mai mult ca oricând, suntem datori să conservăm ce ne-a mai rămas din această moştenire şi să o transmitem mai departe urmaşilor noştri.

Ca să se poată bucura şi ei de un oraş frumos, viu şi verde. Avem încredere că, de această dată, consilierii locali vor înţelege că adoptarea Regulamentului este o obligaţie electorală pe care o au faţă de noi, cei care i-am votat, dar si una morală faţă de copii, nepoţii şi strănepoţii lor”, se arată în textul petiţiei.
Petiţia „Cerem consilierilor locali să oprească distrugerea dealurilor Braşovului” a fost lansată pe platforma petitieonline.com luni dimineață. În aproape 24 de ore avea circa 600 de semnături.

Regulamentul a fost respins luna trecută

„Proiectul de hotărâre pentru aprobarea documentului privind reglementări juridice și tehnice cu privire la întocmirea documentațiilor de urbanism pentru construirea pe terenuri în pantă” a căzut cu un vot împotrivă, dar 13 abțineri, care se socotesc ca „împotrivă”. Au fost doar 12 voturi favorabile noului regulament.

Articole asemănătoare

Consilierul local Pamela Diaconu (PNL) a justificat că nu este pe deplin convinsă că acest regulament respectă legislaţia în vigoare. Ea a afirmat că se introduc unele interdicţii, unele limitări pentru proprietarii de terenuri, iar potrivit legislaţiei în vigoare, acestea pot fi stabilite numai prin lege sau printr-o documentaţie de urbanism legal aprobată.

Reguli noi, mai drastice

Regulamentul propus pentru construcțiile de pe dealurile Brașovului reglementează modul în care se construiește în municipiul Brașov în zonele de dealuri, versanți și terenuri în pantă. Regulamentul a fost avizat și de specialiștii în urbanism din Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism.

Potrivit propunerii de Regulament, la toate solicitările de certificat de urbanism pentru terenurile din această categorie ar trebui incluse, obligatoriu, și următoarele studii: studiul privind raportarea la factorii de risc natural; studiul privind organizarea circulației și impactul traficului asupra zonei studiate; studiul privind soluțiile de echipare edilitară și racord la rețelele edilitare centralizate ale localității (după caz); studiul de însorire; studiul privind configurația terenului, granulația țesutului urban și conformarea clădirilor; studiul privind impactul vizual al propunerilor urbanistice. În acest fel, înainte de a emite un document de urbanism, municipalitatea va avea o imagine completă a impactului construcțiilor asupra orașului și comunității.

De asemenea, conform propunerii de regulament, pe dealuri sau versanți, minim 25% din suprafața de teren va rămâne în stare naturală, fără a fi afectată de construcții (clădiri, construcții supraterane și subterane), căi de comunicație/ alei interioare, împrejmuiri și amenajări (terasări, taluzări, terasamente aferente infrastructurii rutiere).
Ponderea suprafeței de spații verzi ar trebui să fie de minimum 50%. În calculul acestei ponderi se consideră cumulativ următoarele: ponderea suprafeței de teren păstrate în stare naturală, minimum 25%, și ponderea spațiilor verzi amenajate (taluzări/ terasări amenajate ca suprafețe verzi), care va fi de minimum 25% din suprafața parcelei.
O altă prevedere importantă din regulamentul respins de Consiliul Local este cea care vizează ansamblurile de construcții – blocuri cu multe niveluri, unde 6 este numărul maxim de apartamente dintr-o clădire.

Care sunt argumentele

„Avem în vedere caracterul deosebit al patrimoniului natural al municipiului Brașov, dealurile din Șchei, zonele care trebuie protejate.

Trebuie să avem un set de reglementări specifice privind construcțiile. Această metodologie vizează analiza specificului acestor tipuri de terenuri și reglementările specifice în care se va putea construi. (…) fără să facem aceste precizări (…) putem ajunge să vedem proiecte imobiliare care au aprobat P+2 niveluri conform reglementărilor urbanistice Dar ajung de fapt să sape în dealul întreg sau să-l teraseze întreg.

Acest regulament clarifică și reglementează la nivel de detaliu propunerile privind felul în care se poate construi pe patrimoniul natural deosebit din municipiul Brașov, în speță terenurile în pantă”.

Viceprimar Flavia Boghiu

Ea dat asigurări în timpul şedinţei de plen că „noile prevederi au fost discutate şi dezbătute cu specialişti, atât din domeniul urbanismului şi arhitecturii, cât şi din domeniul juridic, tocmai pentru a ne asigura pentru că luăm cea mai bună decizie”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Raoke
1 an în urmă

Gata, nu mai e asa guresa pameluta? A primit cota parte de la ”dezvoltatori” si ea.

Back to top button