Expres

OFICIAL. Minivacanță pentru bugetari. Cum rămâne cu angajații la privat?

 

Când românii deja aglomerau șosele spre destinațiile din minivacanța de Sf. Andrei și Ziua Națională, Executivul aproba prin hotărâre de guvern ca ziua de 29 noiembrie 2021 să fie liberă, zi-punte între week-end și cele două sărbători care pică marți și miercuri.

Doar că respectivul proiect face referire doar la personalul din instituțiile și autoritățile publice. Dacă un angajator din sectorul privat vrea să ia o decizie similară, o poate face, însă trebuie să urmeze câțiva pași, după cum precizează avocatnet.ro.

Angajatorul trebuie să dea o decizie internă. Acordarea unei zile libere suplimentare pe lângă cele prevăzute pentru sărbătorile legale nu se regăsește în legislația muncii, însă dacă această procedură este deja stipulată în documentele de muncă, cum ar fi contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern, ea trebuie să fie respectată.

Această decizie internă „trebuie adusă la cunoștința salariaților într-un termen rezonabil” – cam greu, odată ce Guvernul abia vineri după-amiaza a aprobat hotărârea – și trebuie să conțină și prevederi legate de recuperarea ei, dacă angajatorul dorește asta, a precizat pentru redacția noastră avocatnet.ro, avocata Miruna Stănescu.

În situația în care ziua de 29 noiembrie va fi stabilită intern ca fiind liberă, angajatorul are la dispoziție următoarele variante: fie decide recuperarea într-o zi de sâmbătă; fie prelungește programul zilnic de lucru, astfel încât orele ce trebuia să fie efectuate pe 29 noiembrie să fie recuperate; fie decide ca această zi să nu se recupereze.

Avocata Miruna Stănescu a subliniat că acordarea acestei zile libere suplimentare este un beneficiu, iar salariații care nu doresc să stea acasă în acea zi nu li se poate impune să nu se prezinte la muncă. Totuși, specialista consideră că această problemă „determină foarte multe interpretări și comportă discuții de la caz la caz, neexistând în această situație o soluție general-valabilă”.         

Indiferent dacă angajatorul privat decide sau nu să dea liber salariaților pentru ziua de 29 noiembrie, zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 1 decembrie (Ziua Națională a României) sunt sărbători legale, iar toți salariații au dreptul la aceste zile libere.

Totuși, angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității vor trebui să se prezinte la lucru chiar și în aceste zile.

În cazul acestor salariaţi, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Neacordarea salariaților de timp liber în zilele nelucrătoare sau nerecompensarea lor pentru munca în respectivele zile poate aduce angajatorilor amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare