Expres

Oamenii monument, pomeniți și omagiați în ziua Sfinților Mucenici

Oamenii monument, pomeniți și omagiați în ziua Sfinților Mucenici
Oficialități și, din păcate, doar câțiva braşoveni de toate vârstele s-au strâns astăzi, la Monumentul Luptătorilor Anticomunişti din Piaţa Teatrului, pentru a-i pomeni şi a le aduce un omagiu printr-un ceremonial militar şi religios.

„Astăzi, în 9 martie, am venit să ne comemorăm pe frații noștri, părinții noștri, care au murit în închisorile comuniste, aruncați în gropi comune, fără preoți, fără nimica. Cei care am scăpat sau am reușit să ieșim din închisorile comuniste am ieșit cu sechele care ne-au terminat. Da, am fost condamnat 20 de ani, am făcut 9, am fost în închisorile din Gherla, Jilava, Periprava… Și am zis da. Am dat semnale că totul merge prost și comunismul el este, după cum am ajuns astăzi să spunem, criminal și nu a avut legi decât să terorizeze și să se cațăre la putere. Atâta tot. Numai credința în Cel de Sus, în Dumnezeu, pentru că eu am ieșit la 42 de kg, vă închipuiți că de abia am putut să supraviețuim. Deci dorința de a ajunge la o zi în care dreptatea să iasă la iveală”, a spus Alexandru Chistol, vicepreședintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Brașov.
La ceremonie au fost prezenți Ciprian Sterpu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Izabella-Agnes Ambrus, subprefect al judeţului Braşov, alături de primarul Braşovului, Allen Coliban, viceprimarii Flavia Boghiu, Sebastian Rusu şi alte oficialităţi.
„9 martie, încă un prilej de a ne întâlni la Monumentul Eroilor Luptei anticomuniste. Monumentele sunt atât din piatră, cât și din oameni. Există oameni monument, există oameni care au renunțat la limitele naturii umane pentru a se sacrifica, pentru a se jertfi în numele libertății, în numele dreptății, în numele unor idealuri și în numele celorlalți semeni care aveau de suferit pe perioada comunismului. Avem, la Brașov, mândria aceasta că suntem pe harta luptei anticomuniste, avem oameni care încă sunt printre noi și care pot să depună mărturie în fața noilor generații despre ororile regimului comunist. Trebuie să avem grijă de noile generații, să învețe despre tot ce a însemnat oroarea regimului comunist și represaliile din acele vremuri, tocmai pentru ca istoria să nu se repete. Noi le mulțumim tuturor celor care sunt printre noi și care dau această mărturie, fie prin propria persoană și propria istorie, fie prin documentarele și evocarea acelor ani, atât de importantă pentru a păstra memoria vie. Cinste lor!“, a afirmat primarul Allen Coliban
În articolul 1 din Legea nr. 247/2011 se menţionează: „Se declară ziua de 9 martie Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989“, care în calendarul creştin-ortodox este Ziua Pomenirii Sfinţilor Mucenici”.
Cei 40 de mucenici din Sevastia erau ostași creștini, martirizați în anul 320 din cauza credinței lor neclintite.

Peste trei milioane de români au avut de pătimit

Printre cei pomeniți de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din perioada 1944-1989 se numără ierarhi, profesori de teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini și multe mii de preoți ortodocși și greco-catolici, care au fost anchetați și arestați, bătuți, aruncați în închisori și lagăre de exterminare, schingiuiți și înjosiți, trimiși să lucreze în condiții de iad la Canalul Dunăre-Marea Neagră, în mine sau la stuf, chiar deportați în Siberia, pentru principala vină de a fi socotiți periculoși pentru regimul politic comunist, uneori doar în baza unor mărturii false.
Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, în timpul regimului comunist, în România, au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici în care au pătimit peste trei milioane de români, dintre care 800.000 au murit.

„Pioasă aducere-aminte şi recunoştinţă eternă pentru martirii închisorilor comuniste!”

„9 martie – Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, o zi de evocare a memoriei celor mai curajoşi dintre semenii noştri, a căror cutezanţă a fost mai puternică decât ororile la care au fost supuşi în închisorile şi lagărele de muncă ale regimului comunist, în semn de neuitare şi de veşnică recunoştinţă pentru fiii şi fiicele acestui popor care s-au opus, chiar cu preţul vieţii, regimului opresiv şi totalitar instaurat în România după cel de-Al Doilea Război Mondial. Jertfa lor, asemenea martiriului celor 40 de Mucenici din Sevastia pe care ortodocşii și greco-catolicii îi pomenesc în această zi, nu poate fi uitată.
Membrii rezistenţei anticomuniste din munţi pe care Securitatea i-a urmărit şi vânat cu cruzime, ţăranii care s-au opus colectivizării forţate şi au plătit cu viaţa, preoţii prigoniţi, torturaţi în închisori şi omorâţi pentru credinţa lor sunt modele autentice de curaj, demnitate, statornicie în credință şi patriotism.
Pioasă aducere-aminte şi recunoştinţă eternă pentru martirii închisorilor comuniste!”
, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare