Expres

„Noi nu luăm de la buget, dăm la buget. Ce aveți cu noi?”

„Noi nu luăm de la buget, dăm la buget. Ce aveți cu noi?”

Sute de salariaţi ai societății Carfil din Braşov, care aparţine de Compania Naţională Romarm, au ieşit, astăzi, în faţa sediului societăţii pentru a protesta faţă de prevederile Ordonanţei 296/2023 (așa-numita „ordonanță a austerității”), despre care sindicaliştii spun că „vor avea ca efect falimentul acestei industrii” (de apărare – nota red.). Angajaţii din Carfil spun că au mult de lucru şi cer să li se permită să facă ore suplimentare, pentru a putea onora termenele de livrare, în condiţiile în care fabrica are numeroase comenzi în această perioadă.

Suba Arpad, liderul sindicatului ICA de la IAR Ghimbav, la care sunt afiliați și cei la Carfil, a declarat că, prin adoptarea „ordonanţei austerităţii”, salariaţii din industria de apărare, deși nu primesc bani de la bugetul de stat, nu mai au voie să lucreze ore suplimentare (adică ar putea lucra, doar că neplătiți), iar în acest context întreaga industrie de apărare este afectată.

„Ordonanţa austerităţii loveşte salariaţii Carfil. Concret, nu mai au voie să primească tichete de masă şi nu mai au voie să facă ore suplimentare. Toată industria de apărare este lovită de această ordonanţă a austerităţii, în condiţiile în care noi nu avem nicio treabă cu bugetarii, noi nu suntem bugetari, nu primim bani de la bugetul României, salariile noastre nu sunt plătite de la buget. Noi muncim ca orice societate normală pentru banii pe care îi producem şi ne luăm salariile de acolo. Noi plătim impozite la bugetul statului, aşa că, cu cât ne taie nouă din salariu, cu atât vom plăti mai puţine impozite la stat. Deci măsura, ca să dea în industria de apărare, este absolut imbecilă, nu are absolut nici o explicaţie logică, decât interese străine, adică noi să nu mai vindem armament în Ucraina. Asta ar fi singura explicaţie logică. Altă explicaţie, de ce să-ţi taie veniturile la bugetul statului, nu există”, a afirmat Suba Arpad.

Acesta a explicat că industria de apărare are de lucru, având în vedere că la graniţă este război şi există comenzi.

„Acum avem război lângă graniţa noastră şi nici nu este embargou. Deci avem de lucru. E nevoie şi să angajăm oameni şi este nevoie şi să facem ore suplimentare. Avem de lucru şi sunt termene. În momentul în care ordonanţa austerităţii nu îţi mai dă voie să faci ore suplimentare, în momentul respectiv nu mai poţi să respecţi termenele contractuale, cu toate că am făcut angajări. Noi încercăm să tragem un semnal de alarmă: dacă tot v-aţi bătut joc de industria de apărare în ultimii 30 de ani din România, ce aveţi acum? Când e de lucru, daţi-ne o explicaţie: ce aveți cu noi?”, mai spune liderul sindical.

Protestul care a avut loc la Carfil este al doilea din industria de apărare după ce o acţiune similară a avut loc, săptămâna trecută, la Cugir. Acțiunea revendicativă s-a încheiat la ora 11:00, când salariaţii au revenit la lucru.

Societatea are aproximativ 475 de salariaţi. În ultimele şapte luni, societatea a angajat aproximativ 100 de persoane, având în vedere că există comenzi. Salariul mediu în societate este, conform liderului de sindicat, de aproximativ 5.000 de lei brut.

Sindicaliştii din industrie spun că dacă nu va fi adoptat un memorandum care să excepteze industria de apărare de la reglementările ordonanţei, angajaţii din industria de apărare vor participa, pe 22 noiembrie, la un miting de protest, în București.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
4 luni în urmă

[…] Un protest spontan a avut loc la Carfil şi în 15 noiembrie, când oamenii au ieşit în stradă având aceleaşi revendicări (detalii aici). […]

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare