Expres

Mișto tanda, mișto manda, la Brașov

Mișto tanda, mișto manda, la Brașov

Centrul Cultural Reduta Brașov anunță demararea proiectului cultural „Mișto tanda, mișto manda – e frumos la tine, e frumos la mine”.
Prin acest proiect cultural, Centrul Cultural Reduta își propune cercetarea, conservarea și punerea în valoare a bogăției culturale și a tradițiilor specifice comunității rome, prin documentarea acestora în cele foste 7 sate săcelene din județul Brașov, precum și conceperea și prezentarea publică a unui program cultural-artistic și educațional specific acestei comunități, atât la Brașov, cât și la Săcele.
Proiectul va debuta cu un spectacol susținut de Taraful din Vărbilău și de Grupul de dansuri tradiționale rome RomaFest pe scena Centrului Cultural Reduta, în 7 aprilie, de la ora 19.00, cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor.
În această vară, Centrul Cultural Reduta va documenta și prelucra toate datele cu semnificație etnografică, istorică și artistică necesare realizării unui film documentar etnografic, a unei broșuri și a unei expoziții foto-documentare etnografice, pe care le va prezenta în cadrul unui spectacol de muzică și dansuri tradiționale rome organizat la Liceul Tehnologic „Victor Jinga” din Săcele, în luna august.
Împreună cu partenerii din proiect, Centrul Cultural Reduta va organiza, la Săcele și la Tărlungeni, câte patru ateliere educaționale bazate pe meșteșugurile și tradițiile romilor păstrate în comunitate: de etnoiatrie – practici medicale populare, de confecționare coronițe funerare, de modelare a lemnului și de dansuri tradiționale.
Proiectul va fi implementat cu ajutorul partenerilor: Primăria Municipiului Săcele, Primăria Comunei Tărlungeni, Școala Generală nr. 5 și Liceul Tehnologic „Victor Jinga” din Săcele, Muzeul Etnografic Săcele – Secție a Muzeului de Etnografie Brașov și Asociația Romilor din Făgăraș.
„Mișto tanda, mișto manda – e frumos la tine, e frumos la mine. Proiect cultural de protejare și valorificare a patrimoniului cultural imaterial din comunitățile rome ale zonei etnografice Săcele” cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), cu un buget total de 185.483 lei, din care 148.698 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Camelia
4 luni în urmă

Incredibil ce renume si-a facut Săcelele! Li se bagă pe gât sacelenilor toată tigania asta. În articol nu se spune nimic despre decăderea cartierului Electroprecizia, a liceului Victor Jinga( fost Electroprecizia), lăsate de primărie pe mâna țiganilor . Tot mai… Citeşte mai mult »

Back to top button