Expres

Militari brașoveni, celebrare în capitala Daciei (video)

Militari brașoveni, celebrare în capitala Daciei. De Ziua Drapelului Național, în prag de centenar, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, care are comandamentul la Brașov, a avut onoarea de a organiza în premieră o ceremonie militară și religioasă în capitala Daciei, Sarmizegetusa Regia.
„Înconjurați de fortărețele dacice din inima Munților Orăștiei, vânătorii de munte brașoveni au înălțat Drapelul Național, alături de steagul de identificare al Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, în renumita capitală dacică cu același nume. Legătura spirituală a vânătorilor de munte din Brașov cu cetatea dacică Sarmizegetusa Regia s-a formalizat în anul 1974 când marii unități de la poalele Tâmpei i s-a atribuit numele de «Sarmizegetusa», se arată în postarea reprezentanților Brigăzii 2 VM.
În cuvintele adresate celor prezenți la eveniment, generalul de brigadă Ilie-Marian Dragomir, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, a prezentat însemnătatea Zilei Drapelului Național, a enumerat sacrificiile „cavalerilor florii-de-colț” de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial și realizările actuale săvârșite în context multinațional, „construind astfel o punte peste milenii între strămoșii daci și urmașii acestora de astăzi”:

Suntem onorați să arborăm Drapelul Național al României în anul în care sărbătorim 100 de ani de la înființarea Brigăzii 2 Vânători de Munte în acest loc încărcat de istorie, capitală și leagăn al Daciei străbune și al cărei nume îl purtăm, Sarmisegetusa”.

Ceremonia desfășurată în inima renumitei cetăți Sarmizegetusa Regia a avut ca invitați militari din comandamentul brigăzii, reprezentanți ai administrației publice locale și instituțiilor centrale din județul Hunedoara, membri ai Serviciului de Administrare a Cetăților Dacice, precum și turiștii prezenți.
„La mulți ani Drapelului Național al României, Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” și României!”, au încheiat reprezentanții marii unități.

Onor și în Piața Tricolorului din Brașov

Așa cum informam aici, de Ziua Drapelului Național, o ceremonie militară și religioasă, de înălțare a drapelului României, a avut loc și în Piața Tricolorului din Brașov. Au participat prefectul Mihai Cătălin Văsii, subprefectul Lucian Pătrașcu, președintele interimar al Consiliului Județean Brașov, Constantin Todorică Șerban, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, viceprimarul Sebastian Rusu, locțiitorul comandantului Garnizoanei Brașov, col. Cristian-Tiberiu Cristescu, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, reprezentanți ai altor instituții publice din județ, cadre militare în rezervă și în retragere, dar și câteva zeci de brașoveni.
.Ceremonia a debutat cu întâmpinarea persoanei oficiale – prefectul județului Brașov, care a salutat drapelul de luptă și a susținut o alocuțiune.
„Sărbătorim astăzi Ziua Drapelului Național, care marchează data de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească a decretat tricolorul drept steag național al tuturor românilor.
Simbol identitar al țării și al neamului nostru – alături de imnul național, de stemă și sigiliu – drapelul tricolor a însoțit nașterea României ca națiune și a fluturat de atunci în toate momentele importante ale istoriei noastre. El a însuflețit mulțimea adunată pe Câmpia Libertății în 27 iunie 1848, când drapelul național a fost sfințit, a dat curaj ostașilor noștri în Războiul de Independență, în Primul și al Doilea Război Mondial. Brașovenii care s-au revoltat în 15 Moiembrie 1987 împotriva regimului comunist au avut cu ei tricolorul. Și tot tricolorul, cu stema comunistă decupată, a fost simbolul revoluției din 1989.
Drapelul național înseamnă unitate și suveranitate națională, înseamnă istorie, tradiții, mândria de a fi român și credința care ne leagă de pământul sfânt al patriei, indiferent pe ce meleaguri ne duce soarta.
Se cuvine să onorăm cu fiecare prilej Drapelul Național, pentru că astfel onorăm memoria eroilor noștri și sângele pe care l-au vărsat pentru țară”,
a afirmat prefectul.


Potrivit protocolului, o gardă formată din șase militari a dus drapelul ce trebuie înălțat pe catarg, iar după binecuvântarea acestuia de către preot, oficialitățile civile și militare au sărutat drapelul României, care a fost apoi înălțat pe catarg, în acordurile imnului național. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului militar.
„O zi importantă, o zi care marchează 175 de ani de când avem tricolorul românesc. Este simbolul național cel mai cunoscut: de la cei mai mici până la cei mai mari dintre români, cu toții știm ce înseamnă cele trei culori pentru istoria și pentru identitatea acestui neam. L-am purtat cu mândrie, ca sportiv, îl port și acum, onorat, ca reprezentant al brașovenilor și, din această calitate, vă urez tuturor «La mulți ani!», de Ziua Drapelului Național“, a declarat primarul Allen Coliban, la finalul ceremoniei.


Militari brașoveni | MyTex.ro
Militari brașoveni, celebrare în capitala Daciei (video) 36


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare