Expres

Mii de pensii blocate, și la BRAȘOV! Motivul…

 

Când două reglementări birocratice se bat cap în cap, au de suferit cetățenii, iar în cazul de față vorbim despre o categorie vulnerabilă, copiii. Mai precis cei care și-au pierdut unul sau ambii părinți și beneficiază de pensie de urmaș. Dacă au împlinit 16 ani, ei trebuie să prezinte adeverința de elev sau student (până la 26 de ani), în caz contrar, din octombrie li se suspendă pensia. Ați putea spune că e vorba de neglijența lor, dar numai în cazul elevilor ar fi valabilă prezumția, dar și aici sunt circumstanțe atenuante. Concret, conform legii, copiii urmași care, în cursul anului școlar împlinesc vârsta de 16 ani, au obligația să prezinte dovada continuării studiilor, respective, adeverință de elev, emisă în luna împlinirii vârstei. Termenul de depunere e sfârșitul lunii respective. La fiecare început de an școlar ei au obligația să prezinte adeverința din care să rezulte că în anul școlar în curs urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii. Data scadență de depunere a adeverinței este 30 septembrie a fiecărui an, dar adeverință va fi eliberată după deschiderea anului școlar. Și studenții urmași, în vârstă de până la 26 ani, au obligația să prezinte adeverința din care să rezulte că în anul universitar în curs urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii. Data scadentă de depunere a adeverinței este 5 octombrie a fiecărui an, iar adeverința va fi eliberată după deschiderea anului universitar.

Să spunem și că legiuitorul a ignorat faptul că tinerii pot urma facultatea într-un alt oraș, departe de cel de domiciliu, și că pentru a se conforma, au de scos din buzunar circa 30 de lei pentru a trimite adeverința prin curier rapid, fiindcă nu se acceptă decât în format fizic, nici măcar prin e-mail cu documentul scanat (măcar în primă fază).

Dar ceea ce a adus acum la blocarea a mii de pensii de urmaș în toată țara este faptul că, deși regulile de sus s-au păstrat, s-a schimbat calendarul de plată. De la perioada 14-28 ale lunii s-a ajuns la 1-15 ale fiecărei luni, drepturile fiind achitate pentru luna în curs. Dar ca să se poată plăti așa, documentele se fac din luna anterioară până în 15 ale lunii, practic fiind vorba de plată în avans. Așa că degeaba au dus elevii adeverința după 15 septembrie (anul a început în 9), ca să nu mai spunem de studenți, care doar după 1 octombrie (în câteva centre universitare a fost 30 septembrie deschiderea anului universitar) au putut obține documentul, pensiile erau deja sistate. De altfel, și anul trecut a fost situația, luna iunie 2018 fiind prima cu acest calendar devansat, dar nimeni nu s-a obosit, timp de un an, să preîntâmpine acest blocaj.

„Nepoatele mele ar fi trebuit să ia pensiile pe 1 octombrie, dar mi-a spus poștărița încă din 30 septembrie că sunt blocate. Aia mică are doar 12 ani, dar e legată de pensia soră-sii, care e studentă. A dus adeverința la Casa de Pensii, dar numai pe 2 octombrie s-a putut. Acum sperăm să le dea luna asta, nu două pensii în noiembrie, cum mi-au spus de acolo. Păi cum trăim toate trei din pensia mea o lună?”, ne-a spus o bunică.

În evidența Casei Județene de Pensii (CJP) Brașov sunt 960 de elevi și studenți care beneficiază de aceste drepturi de urmași, sistate de la 1 octombrie. Dar aceeași situație este în toată țara, mai ales în cazul studenților. Totuși, potrivit Deliei Tîrcolea, purtător de cuvânt al CJP Brașov, în ultima clipă, celor care au reușit să aducă adeverințele până luni, li se va debloca și vor primi luna aceasta pensia, dar mai târziu decât de obicei, adică după 15.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare