Expres

Mai multe locuri de deținere la Penitenciarul Codlea, ca urmare a unor condamnări CEDO

55 de noi locuri de deţinere vor fi amenajate la Penitenciarul Codlea până în luna februarie anul viitor, ca parte a planului de acțiune pentru reducerea supraaglomerării, urmare a unor condamnări ale României la CEDO, a anunţat, miercuri, conducerea unităţii. 

Conform sursei citate, lucrările de amenajare sunt în derulare.

La nivelul Penitenciarului Codlea se desfăşoară o lucrare de investiţii ce vizează amenajarea a 55 de noi locuri de deţinere şi dotarea camerelor destinate cazării persoanelor private de libertate cu respectarea Normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate, prevăzute în OMJ 2772/2017. Realizarea obiectivului de investiţii ‘Amenajare spaţii deţinere pavilion 46-40-05’ face parte din Planul de acţiune pentru perioada 2020-2025, în executarea hotărârii-pilot Rezmiveş şi alţii împotriva României, precum şi a hotărârilor pronunţate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României (aprobat prin Memorandum de către Guvernul României la data de 18.11.2020) şi va contribui la reducerea indicelui de supraaglomerare, în rândul persoanelor custodiate şi la darea în folosinţă a noi locuri de cazare“, se arată într-un comunicat transmis de directorul penitenciarului Codlea, Felix Alexandru Fabry.

Proiectul de amenajare a noi spaţii de detenţie la Penitenciarul Codlea pentru a se evita supraaglomerarea a debutat în 2017, la vremea respectivă valoarea estimată a lucrărilor fiind de aproximativ 1,5 milioane de lei, cu finanţare asigurată de la bugetul de stat.
În prezent, la Penitenciarul Codlea se află 517 persoane private de libertate

Condamnare la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat, în 6 decembrie 2007, prima hotărâre de condamnare a României pentru încălcarea articolului 3 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale întrucât, printre altele, condiţiile materiale de detenţie nu satisfăceau standardul european, în cauza Bragadireanu împotriva României.

Ulterior, în 25 aprilie 2017, CEDO a  reiterat existenţa unei probleme structurale în ceea ce priveşte suprapopularea din centrele de reţinere şi arest preventiv şi din unităţile penitenciare din România cu prilejul pronunţării hotărârii pilot în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button