Expres

Magicianul brașovean Robert Enuca visează să uimească și în… Las Vegas

  • magicianul robert2_204871.jpg
 

Ceea ce cu secole în urmă era considerată vrăjitorie, practicanții riscând pedeapsa cu moartea, astăzi e privită ca o artă. Arta Magiei. Nimic miraculos, doar pasiune, ceva talent și multă muncă.

„Nu vorbim de puteri supranaturale aici. Magia trebuie privită doar ca divertisment, cu momente care uimesc, descrețesc frunțile și binedispun. Oamenii nu trebuie să rămână cu gura căscată de uimire, ci să râdă cât mai mult, chiar dacă la final nu găsesc răspuns la întrebarea: Oare cum a reușit asta?”, este părerea Magicianului Robert, un tânăr brașovean, care are acest hobby și care jonglează cu ideea de a-și face chiar o meserie din asta.

Robert Enuca are 22 de ani și este student la Facultarea de Informatică, iar în timpul liber este magician, un adevărat showman.

„Deocamdată, domeniul IT este o prioritate pentru mine, însă nu exclud ipoteza că aş putea să-mi construiesc o carieră în arta magiei. Am deja o colecţie de trucuri, învăţate treptat, unele au devenit rutină, altele mai au nevoie de perfecţionare. Ca să ajungi la performanţă, este nevoie de foarte mult exerciţiu, în oglindă. În timp, mi-am format o percepţie proprie despre magie, diferită de cea clasică. Niciodată nu reţin mecanic un truc. Din fiecare fac o poveste, pentru a o transmite apoi celor care mă privesc. De fapt, chiar dacă magia este doar iluzie, vreau ca publicul meu să înţeleagă ce se întâmplă, să relaţioneze, să reacţioneze…”, ni s-a destăinuit Robert.

Primul show, la botez

Pasiunea pentru magie i-a fost insuflată pe când avea vreo 13 ani, după ce a văzut un documentar cu celebrul iluzionist David Copperfield. Astfel, micul Robert a început să se documenteze şi să încerce diferite trucuri: „Evident, am început cu lucruri simple, folosind cărţi de joc, monede, bile. Primii mei spectatori au fost părinţii, care la început doar s-au amuzat. Abia mai târziu şi-au dat seama că eu chiar vreau să aprofundez această artă, astfel că m-au susţinut. Tata chiar a început să investească în această pasiune a mea, cumpărându-mi ce aveam nevoie pentru a face lucruri din ce în ce mai complicate. Apoi, am încercat să-mi distrez colegii de clasă. În timp, am căpătat dexteritate şi am început să fac mici show-uri. Pe la 15 ani am avut primul meu spectacol, la un botez, unde eram invitat. Spre surprinderea mea, a ieşit foarte bine. Asta m-a determinat să trec la un alt nivel, cu trucuri din ce în ce mai complexe”.

Cerere în căsătorie cu verighete zburătoare

Astăzi, Magicianul Robert este tot mai solicitat, pentru momente de divertisment la diverse petreceri, nunţi sau în localuri. Piesele de rezistenţă la astfel de evenimente sunt verigheta care se poziţionează singură pe inelar şi măsuţa care levitează, de altfel şi preferatele magicianului.

„Prima oară am realizat trucul cu verigheta la rugămintea unui prieten, care vroia să-l ajut cumva să fie original atunci când îşi va cere iubita în căsătorie, la restaurant. Fără să le spun celor doi nimic, i-am surprins făcând să zboare verigheta din mâna lui pe degetul ei”, ne-a povestit artistul.

Se ştie că aproape orice pasiune se întreţine investind nu doar timp, ci şi bani. Nici iluzionistul nostru de poveste nu face excepţie: „Sunt trucuri pe care le-am «prins», pe unele le-am cumpărat de la cei care le-au lansat, iar altele sunt originale. Însă, pentru multe este nevoie şi de recuzită. Totuşi, pot spune că acum am ajuns la un anumit nivel la care pot oferi un astfel de divertisment chiar dacă sunt îmbrăcat doar cu un tricou”.

De toate, pentru toţi

De altfel, după cum ne-a mai dezvăluit, Magicianul Robert are mai multe seturi de trucuri, pe care le foloseşte şi în funcţie de firea oamenilor care îl urmăresc, înveselindu-i nu doar pe cei expansivi, ci şi pe cei morocănoşi: „Experienţa în relaţia cu oamenii este foarte importantă. Pe mine m-a ajutat în timp să-i «citesc», să-i înţeleg, astfel încât să le ofer starea de bine de care au nevoie la un moment dat. Unii nu cred că magia este o artă, alţii sunt impresionaţi. Important este ca toată lumea care asistă la un act de magie să se distreze”.

Robert a recunoscut că cel mai frumos compliment pe care l-a primit de când face show-uri de divertisment a fost ceva de genul: „În seara asta nu cred că voi putea dormi, gândindu-mă cum ai făcut acest truc!”.

Abilităţile unui magician

În iluzionism, cel mai de preţ lucru pentru un magician sunt mâinile. Ca să obţină performanţă în arta magiei, un artist trebuie să aibă dexteritate, o bună comunicare (pentru a distrage atenţia) şi charismă, ne-a mai spus Robert: „Cel mai important este, însă, să-şi placă ceea ce faci. Nu talentul este primordial aici, ci, mai degrabă, să ai înclinaţie spre aşa ceva”.

Printre marile dorinţe de pe lista lui personală se înscrie un spectacol de magie, unde altundeva decât în „universul divertismentului”, la Las Vegas.

Favoritul său în domeniu este iluzionistul american David Blane, considerat un Houdini modern, care s-a specializat în divertismentul de stradă.  

Unul dintre locurile în care Robert Enuca are spectacole periodic este Red Fantasy Cafe Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare