Expres

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă și anul acesta la BRAȘOV / Liberi pe străzi în noaptea de Paști? Nu chiar toți

 

Dacă în 2020 s-a făcut prin reprezentanți, din cauza stării de urgență, în acest an, braşovenii vor putea lua Lumina Sfântă de la Ierusalim, direct de la slujba de Înviere a Mântuitorului, oficiată în jurul fiecărui lăcaș de cult, cu participarea credincioșilor, Lumina Sfântă de la Biserica Sf. Mormânt din Ierusalim va fi adusă în România sâmbătă seară, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, după cum anunță Patrairhia Română, şi va fi oferită, ca de obicei, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române, la Aeroportul Internaţional „Otopeni”. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, deci și celor din Brașov. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, o delegaţie din Braşov va merge la Aeroportul Otopeni şi va lua Sfânta Lumină, pe care o va aduce în judeţul nostru. De aici, vom face mai multe puncte să o distribuim bisericilor din Braşov mai repede, astfel încât să o distribuim credincioşilor, la miezul nopţii”, a explicat părintele protopop al Braşovului, pr. Dănuţ Gheorghe Benga.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an, şi care în primele minute nu frige.

Ceva va fi diferit față de anii „normali”. Participarea la slujba de Înviere va sta sub semnul regulilor de pandemie: purtarea măştii şi distanţarea socială, chiar și a împărțirea Luminii. „Preoţii o vor da celor din primul rând, care, mai apoi, pot da şi celorlalţi, sau vor fi consilierii care vor merge printre credincioşi cu Sfânta Lumină şi va lua fiecare”, a detaliat părintele protopop.

După o veche tradiție, slujba de Înviere, cu tot cu Utrenie, se săvârşește în curtea bisericilor. Însă în 2021 şi Liturghia va fi tot în exterior. Doar dacă vor rămâne puţini credincioşi, care să respecte distanţarea de 2 metri între ei în Biserică, se va intra în lăcaşul de cult. „Oamenii să fie civilizaţi, să respecte distanţa de 1,5 metri în exterior şi 2 metri în interior. Dacă preotul constată că au rămas puţini credincioşi, va putea continua în interior şi, din experienţa anilor trecuţi, după ce iau Lumina, mare parte dintre enoriaşi pleacă şi mai rămân puţini”.

La Catedrala Ortodoxă din Piaţa Sfatului (Biserica Adormirea Maicii Domnului), unde slujește și părintele protopop, Sf. Liturghie va fi săvârşită în Piaţa Sfatului, pe o scenă amplasată în faţa lăcaşului de cult, cum s-a făcut, de altfel, în ultimii ani, dar anul acesta va fi şi un ecran pentru credincioşi, tocmai pentru a se evita înghesuiala.

Tot pentru a nu fi creată aglomeraţie, Sfintele Paşti vor fi distribuite încă de sâmbătă după prânz, în toate parohiile.

După cum se știe, în perioada 1 mai-2 mai 2021, în intervalul orar 20.00-5.00 este permisă circulația pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare