Locul în liceu poate fi pierdut foarte ușor
Locul în liceu poate fi pierdut foarte ușor. Absolvenții de gimnaziu care au obținut un loc în liceu la repartizarea computerizată mai au doar o zi la dispoziție să se înscrie la unitatea de învățământ. În caz contrar, sunt considerați respinși, locul lor devine vacant și trebuie să aștepte a doua etapă de admitere. Când, evident, iau ceea ce a rămas. La Brașov sunt doar câteva locuri în liceu pentru cei care au studiat în limbile minorităților naționale.
Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației, disponibil și în broșura admiterii, marți, 25 iulie, este ultima zi de depunere a dosarului la școlile unde elevii au fost declarați admiși în clasa a IX-a.
Rezultatele repartizării în liceu 2023 au fost anunțate de Ministerul Educației miercuri, 19 iulie.
Locul în liceu poate fi pierdut foarte ușor. Înscrierea la licee a candidaţilor declaraţi admişi în urma repartizării computerizate se efectuează pe baza următoarelor acte:
– cererea de înscriere (se descarcă de pe site-ul liceului/se ridică de la Comisia de înscrierea a liceului);
– cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificatul de naştere;
– adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea Naţională-clasa a VIII-a;
– foaia matricolă pentru clasele V – VIII (cu calculul mediei generale);
– fişa medicală;
Programul de înscriere diferă în funcție de liceu.
Verificați site-ul liceului, avizierul sau sunați la secretariat pentru informații despre program.
Urmează a fi soluționate situațiile speciale
În județul Brașov au rămas 131 de candidați nerepartizați, din cauza mediei sau a necorelării mediei de admitere cu numărul de opțiuni. Altfel spus nu au completat pe fișa de înscriere suficiente opțiuni în raport cu poziția lor în ierarhia județeană.
Conform calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, în perioada 20-25 iulie candidații repartizați în prima etapă vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.
În intervalul 26 – 28 iulie, comisia județeană de admitere va rezolva toate cazurile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată. În categoria situațiilor speciale sunt prevăzute, la art. 54 alin. (1) din Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal de stat: […]situații medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaților gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri ramase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greșită în baza de date computerizată a opțiunilor exprimate de elevi etc.”.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar al Județului Brașov, deciziile Comisiei județene de admitere se iau respectându-se, în toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere, fără a depăși numărul maxim de elevi la clasă prevăzut în oferta educațională publicată anterior admiterii. „Criteriul referitor la media de admitere se referă la media de admitere a ultimului admis prin repartizare computerizată și se aplică în toate cazurile în care, în urma repartizării computerizate, s-au ocupat toate locurile alocate prin planul de școlarizare la specializarea/clasa respectivă, fără a lua în considerare locurile suplimentare special acordate pentru candidații rromi și pentru candidații cu CES”, spun cei de la IȘJ.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.