Expres

Live Text. Laura Codruţa Kovesi: După presiunile exercitate şi acţiunea de spionaj: Nu am fost intimidată!

 

Laura Codruţa Kovesi vorbeşte despre obiectivele pe care le are la DNA, la emisiunea „După 20 de ani“, de la ProTV.

Principalele declaraţii:

Despre Panama Papers

„Da, putem confisca bani sau orice venituri obţinute ilegal atunci când s-au dovedit infracţiunile şi da, putem confisca bani care nu se află pe teritoriul Romaniei.

8.000 de dosare în lucru

Articole asemănătoare

Avem 8.000 de dosare în lucru, la DNA.

Obiective – recuperarea prejudiciilor în dosarele noastre.

Una din cele mai mari provocări- numărul mare de dosare. Anul trecut am avut 10.000 de dosare. Un volum enorm de mare pentru colegii mei.

Se impune o soluţie legislativă. În prezent, pentru a încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei, pedeapsa maximă este de 7 ani, ori noi avem majoritatea infracţiunilor cu pedepse maxime de peste 7 ani. Daca s-ar modifica acest prag, s-ar mişca mult mai repede dosarele, s-ar degreva instanţele.

Marţea neagră – ziua în care parlamentarii au vrut să modifice dispoziţii din Codul penal şi Codul de procedură penală.

La modul general –  când inculpaţii sunt obligaţi să achite cauţiuni, ei le achită.

Nu primim de la parlamentari motivări legate de respingerile cererilor de arestare a deputaţilor şi senatorilor.

Despre cazul de spionaj

Au fost anumite telefoane care s-au dat repetat şi insistent rudelor şi prietenilor apropiaţi – încercări de intimidare a mea. DIICOT investighează. Nu pot să dau amănunte din ancheta DIICOT.

(Declaraţia vine în contextul în care  două persoane acuzate că au comis mai multe infracţiuni informatice care au vizat-o pe Laura Codruţa Kovesi, dar şi pe alte persoane din familia şi anturajul acesteia. Cei doi sunt angajaţi la o firmă privată de spionaj formată din foști ofițeri Mossad, Departamentul de Informaţii al Armatei din Israel – nota red.)

Contul meu de e-mail nu a fost spart. În ceea ce mă priveşte sunt un om corect, nu am îndoială sau emoţii legate de e-mail-urile mele.

Nu vreau să fac supoziţii – sunt convinsă că procurorii DIICOT vor afla adevărul – a spus legat de încercarea sa de intimidare.

Nu pot să comentez un comunicat de presă pus de o firma privată (Black Cube – n.red.) într-o limbă străină. Nu am ce comenta.

Nu am fost intimidată şi îmi fac treaba în continuare, ca de obicei.

Sunt persoane deranjate de anchete. Se fac presiuni pe procurorii DNA. Am văzut de foarte multe ori presiuni directe sau indirecte, presiuni exercitate prin declaraţii publice date de persoane care deţin funcţii importante, am văzut presiuni prin încercarea de a modifica legea, chiar şi respingerea cererilor de arestare în Parlament o putem considera o formă de presiune.

Operaţiunea Microsoft

Am făcut o analiză cu colegii care au lucrat la acest dosar. Am decis să atacăm decizia dată de judecători. O să vizam atât pedepsele cât şi dispoziţiile civile.

Au fost trimişi în judecată o parte din inclupaţi. S-a disjuns dosarul cu privire la infracţiunea de spălare de bani.

Foşti miniştri sunt cercetaţi şi pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

În dosar se continuă cercetările.  Se fac analize financiare pentru prejudiciu, se administrează probe.

 Avem câteva investigaţii pe câteva dosare ale DNA în care recuperarea nu s-a produs, prejudiciul nu a fost recuperat deşi există o sentinţă definitivă. Cred că răspunsul trebuie să îl dea instituţiile financiare.

Primarii condamnaţi

Ar trebui o modificare legislativă prin care persoane care sunt condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să nu mai poată exercita în continuare funcţia de care s-au folosit sau în care au comis faptele de corupţie.

Datoria noastră este să facem investigaţii penale – alte activităţi nu facem.

Toate probele au valoare egală probatorie – atât flagrantul cât şi interceptările.

Despre planurile sale

 Cu siguranţă nu candidez nici la preşedinţie, nu intru în politică, o să activez în sistemul judiciar, la asta mă pricep. Am văzut că unii sunt speriaţi că intru în politică, mai bine să fie speriaţi că rămân la DNA.

Nu îmi doresc să activez într-un alt mediu decât cel juridic“.

sursa foto: nineoclock.ro

 

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button