Expres

Lipsă acută de medici la Spitalul de Copii Brașov

Lipsă acută de medici la Spitalul de Copii Brașov. Potrivit reprezentanților spitalului, sunt specialități în care nu se poate asigura linie de gardă din cauză că există un singur medic.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Braşov se confruntă cu o nevoie acută de personal medical. Asta deși este o unitate sanitară de interes regional, mai ales că aici funcționează cel de-al doilea centru de arşi din ţară care deservește întreaga zonă a Transilvaniei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, chirurgul plastician Marcel Albean, sunt specialități în care nu se poate asigura linie de gardă din cauză că există un singur medic:

Sunt specialități cum este ORL-ul, unde a rămas un singur medic, pentru că majoritatea lucrează în privat, iar unii s-au pensionat. La Oftalmologie avem un singur medic, la Plastică eu sunt singur pe specialitate, deci sunt multe specialități unde ar fi nevoie de al doilea medic. Din punct de vedere al personalului mediu, asistente, chiar și zilele trecute s-a dat concurs; nu vin suficiente și care vin au pretenții la anumite specialități. Nu se înghesuie la specialități chirurgicale. Mai ales la mine, la Plastică și la arsuri nu e o plăcere să lucreze și multe vor ambulatoriul, nu vor gărzi, nu vor ore de noapte, vor weekend-uri libere”.

Și la Alergologie este nevoie de specialist, secție acoperită în prezent cu ajutorul unui dermatolog și a specialiștilor în boli respiratorii. De asemenea, din cauză că nu a mai avut medici, spitalul a fost nevoit să renunțe la unele secții, precum cea de Nefrologie, a recunoscut dr. Marcel Albean:

Am avut colegi tineri care au vrut să facă specialitatea asta. Efectiv, nu s-a găsit formula de școlarizare, de rezidențiat, să facă a doua specialitate Nefrologia. Medicul s-a pensionat, am fost nevoit să renunțăm la secție. Sigur, acoperim partea de renal cu o secție de Pediatrie, dar și aia e foarte aglomerată, unde e și Oncologia și Hematologia. Deci ar fi normal să avem într-un spital clinic universitar, un centru cum e acesta, regional, să avem Nefrologie”.

Dificultăți sunt și la secția de Cardiologie Pediatrică, deoarece și acolo este un singur medic, deși orice copil care are nevoie de o intervenție mai laborioasă și de anestezie ar trebui să fie supus anterior unui consult cardiologic, a precizat dr. Marcel Albean.

În schimb, nu s-a găsit încă o soluție în ceea ce privește stomatologia. În spital există un cabinet cu toate dotările, dar nici un medic stomatolog nu a trecut de faza concursului pentru ocuparea postului.

Avem cabinet de stomatologie pregătit în policlinică și de mulți ani n-am reușit să angajăm un medic. S-au dat mai multe concursuri, dar până acum se pare că nimeni nu a luat sau nu a vrut să ia și postul nu este ocupat. Sigur că acoperim o bună parte din această specialitate cu ajutorul doctorului Marius Dediu, care vine o dată pe lună. S-a oferit, împreună cu câțiva colegi, care vin în timpul lor liber și tratează copiii, dar sub anestezie generală, cazurile de excepție”, a adăugat dr. Marcel Albean.

O cauză pentru care posturile rămân multă vreme neocupate, deși sunt scoase cu regularitate la concurs, ar putea fi și faptul că, deși fac gardă pe contracte separate, în timpul lor liber, medicii sunt plătiți pentru ora de gardă după venitul din 2017, este de părere dr. Marcel Albean.

Sursa Agerpres


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare