Expres

La doar 46 de ani, decanul Facultății de Teologie din Sibiu a trecut la cele veșnice

La doar 46 de ani, decanul Facultății de Teologie din Sibiu a trecut la cele veșnice

În seara celei de-a doua zile de Crăciun a venit o veste tristă pentru întreaga suflare teologică. Părintele profesor Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie „Sf. Andrei Șaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a încetat din viață. Avea 46 de ani.

Mitropolia Ardealului a confirmat, inițial printr-un mesaj pe pagina de Facebook, apoi printr-un comunicat pe mitropolia-ardealului.ro, moartea preotului.
„Cu durere, dar cu nădejde în Hristos Domnul, anunțăm trecerea la cele veșnice a Pr. Prof. Univ. Dr. DANIEL BUDA, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu.
Dumnezeu să-i rânduiască parte cu aleșii Săi.
Veșnica pomenire!”
, au scris reprezentanții Mitropoliei.

Părintele Buda a suferit în luna februarie a acestui an un accident vascular, când se afla la o conferință în Germania, împreună cu alți cinci colegi de facultate. Imediat aceștia au chemat ambulanța și a fost dus la un spital din Regensburg, unde s-a intervenit de urgență.
În ciuda eforturilor făcute în toate aceste luni de medici, familie și prieteni, părintele Daniel Buda nu și-a mai revenit, iar marți seară inima lui a încetat să mai bată. Au rămas în urma sa soția și doi copii, de 16 și 12 ani.
Originar din Târgu Lăpuș, Maramureș, născut la data de 7 iunie 1977, pr. conf. dr. habil. Daniel Buda era, din 2003, cadru didactic al Facultății de Teologie de Teologie „Sf. Andrei Șaguna”, pe care o și absolvise și unde urmase inițial studii aprofundate. Specializat în Istoria Bisericii Universale, a lucrat peste 10 ani și în cadrul departamentului de Relații Externe al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) din Geneva. De la 1 aprilie 2020 era decanul facultății de Teologie din Sibiu. În acel an declara într-un interviu pentru Turnul Sfatului că atât timp cât va conduce facultatea își dorește să promoveze profilul unui decan așa cum există în Occident.
Își propunea să fie, în primul rând, un mediator între colegi și între colegi și universitate, era hotărât să găsească noi oportunități pentru facultate și, nu în ultimul rând, să promoveze valori despre care credea că lipsesc în România la ora actuală: transparență în actul conducător, reprezentativitate și mai mult respect pentru lege.
Potrivit colegilor și celor care l-au cunoscut a fost un om deosebit, cu viziune și cu un suflet pe care îl oferea, cu deschidere, celor din jur. Vorbea mereu cu drag despre misiunile avute în cele mai dificile zone ale lumii și despre oamenii care își dedică întreaga viață pentru binele celorlați.

„«Preoţii sunt reprezentanţii ierarhului în comunităţile care le-au fost încredinţate şi au datoria de a-i învăţa pe credincioşi Evanghelia şi întreaga Sfântă Scriptură, de a purta această greutate şi în acelaşi timp dulceaţă a slujirii şi cu aceste două elemente să încerce să deschidă sufletele oamenilor către Hristos şi către Biserică», mărturisea vrednicul de pomenire pr. Daniel Buda.
Dumnezeu să-l odihnească și veșnică să-i fie pomenirea!”
, se mai arată pe pagina de internet a Mitropoliei Ardealului.

Surse foto: mitropolia-ardealului.ro, basilica.ro


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button