Expres

La coadă pentru a vedea Soarele eclipsat de Lună / „A meritat!” (video)

La coadă pentru Soarele eclipsat de Lună. Peste o mie de copii, părinți și bunici au venit în Parcul Titulescu să vadă eclipsa parțială de soare. Trei telescoape au fost puse la dispoziție de Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu”. Cei care au participat la acest eveniment au primit, gratuit, și ochelari speciali pentru eclipsă.
Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu”, în parteneriat cu Primăria Brașov, a organizat o sesiune de observații ale Soarelui cu ocazia eclipsei parțiale. A fost pregătit în Parcul Titulescu un adevărat observator, dotat cu trei telescoape, cu filtre speciale, prin care brașovenii să poată urmări în cele mai bune condiții eclipsa. Celor prezenți le-a oferit ochelari speciali, astfel încât să poată observa fenomenul astronomic în condiții de siguranță. La această invitație au răspuns peste o mie de brașoveni – copii, părinți și bunici.

„Eclipsele solare sunt fenomene destul de rare. Apar de două ori, rar de 3, 4 sau 5 ori pe an pe tot globul. Drept aceea, când ai una la tine în grădină, faci tot posibilul să o vezi în toate felurile cu putință. Din cauza asta, am încercat cumva să le dăm posibilitatea oamenilor să vadă și prin ochelari de eclipsă speciali, care te protejează împotriva razelor soarelui, dar și prin telescop. Am adus de data asta trei telescoape ale Planetariului, fiecare fiind dotat cu un filtru special care dă posibilitatea observării anumitor particularități, anumitor zone ale soarelui”.

Sorin Ion, reprezentantul Planetariului „Cosmonaut Dumitru Prunariu”

Cel mai mult s-au bucurat de aceste observații copiii, care au venit fie cu părinții sau bunicii, fie cu clasa, atât din Brașov, cât și din localitățile din jur. Toți au descris această experiență, de a privi cum luna acoperă soarele prin intermediul telescoapelor, ca un lucru nemaipomenit, pentru care a meritat să aștepte și două ore să le vină rândul:
Andrei, Școala 5: „Se vede foarte fain, este o experiență plăcută și chiar mi-a plăcut ce am văzut prin telescop!“;
Matei, Liceul Teoretic din Codlea: „Am stat foarte mult la coadă, dar a meritat. Foarte fain. Lumea e foarte liniștită la coadă!“;
Alexandru, Școala 6: „A fost foarte frumos, mai ales eclipsa, când am văzut că se acoperea soarele!“;
Radu, Liceul de muzică: „A fost foarte fain, mai ales filtrul cel alb, că se vedea foarte aproape!“;
Irina, 2 – 3 ani: „A fost foarte fain, am văzut luna și soarele roșu. Mi-a plăcut!“;
Ana, Liceul Teoretic din Codlea: „Mi se părea foarte interesant, cel puțin acel filtru cu roșu. Mi s-a părut foarte interesant totul. Am văzut într-un fel soarele, care este roșu, și mi-a plăcut foarte mult. Adică n-am mai avut niciodată ocazia să-l mai văd. Mi s-a părut că a meritat să stau la coadă!“

Fiecare dintre cele trei telescoape a făcut posibilă urmărirea mișcării Lunii prin fața Soarelui într-un mod diferit:
– telescopul dotat cu filtru solar special sau cu prismă Herschel, în lumină vizibilă (se poate vedea fotosfera),
– telescopul solar cu „filtru” H-Alpha, în lungimea de undă de 656,28 nm (se poate vedea partea medie-superioară a cromosferei)
– telescopul cu „filtru” Ca-H line, în lungimea de undă de 396.90 nm (se poate vedea partea inferioară a cromosferei).

Se vor mai face observații la Planetariu

Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie a fost vizibilă pe tot teritoriul României, gradul de acoperire variind între 32% în zona de sud-vest a țării și 44%, în nord-est. La Brașov, discul solar a fost acoperit în proporție de 39%. Fenomenul a debutat după ora 12.00 și s-a terminat după ora 14.30.
Mai multe detalii despre eclipsele solare, pe blogul Planetariului.
Conform directorului Grădinii Zoologice (în cadrul căreia funcționează Planetariul), Alin Pînzaru, acțiuni de observare a Soarelui vor avea loc lunar, pentru a le oferi brașovenilor ocazia de a observa astrul zilei altfel decât de obicei, mai ales că cele trei telescoape oferă experiențe diferite.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
11 luni în urmă

[…] din acest an, Planetariul „Cosmonaut Dumitru Prunariu” Brașov organizează observații ale Soarelui  cu ajutorul a trei telescoape pe care le  deține instituția. Observațiile se fac […]

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare