Expres

La 35 de ani de la Revoluție, Brașovul ar putea avea Monumentul Eroilor din 1989 (video)

La 35 de ani de la Revoluție, Brașovul ar putea avea Monumentul Eroilor din 1989

Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 și comemorarea eroilor-martiri ai Braşovului, jertfiţi pentru libertate acum 34 de ani, au fost marcate vineri printr-un ceremonial militar şi religios organizat de Garnizoana Braşov şi Instituţia Prefectului Județul Brașov.
Momentul comemorativ a avut loc la Cimitirul Eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989, din municipiul Brașov, şi a fost precedat de o depunere de coroane la troiţa din faţa Prefecturii, la iniţiativa Asociaţiei Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor „Braşov – Decembrie 1989”.
Au participat prefectul Mihai Cătălin Văsii, subprefectul Lucian Pătrașcu, președintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, și cei doi viceprimari, Flavia Boghiu și Sebastian Rusu, alte oficialități locale, reprezentanți ai asociațiilor de revoluționari, ai Asociației 15 Noiembrie 1987, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, rude ale eroilor.

„Este clipa în care, pe de o parte, sărbătorim libertatea și le transmitem generațiilor următoare prețul cu care ea a fost câștigată, pe de alta, comemorăm amintirea celor căzuți pentru libertatea noastră. Față de anul trecut, am făcut câțiva pași importanți în sensul cinstirii acestei memorii. Astăzi am semnat contractul cu sculptorul care va realiza noul Monument al eroilor. Este o datorie pe care municipalitatea o are față de cei căzuți și față de urmașii acestora și pe care, iată, la 34 de ani, o vom duce la îndeplinire. Este un semn mărunt, poate, dar un semn important în a prețui și în a arăta această prețuire celor care s-au jertfit pentru libertatea noastră“, a declarat primarul Allen Coliban.

Lucrarea simbolizează martiriul și victoria

Contractul a fost încheiat cu SC Techno-Sculpt SRL, pentru suma de 561.412,62 lei lei fără TVA. Sculptorul Alexandru Marius Necșoi va realiza lucrarea (foto 7-9), care trebuie finalizată în 11 luni, în trei etape: proiectare, crearea prototipului și realizarea și instalarea efectivă a „Monumentului Eroilor 1989”, inclusiv a instalației de iluminat arhitectural.
Potrivit artistului, „ideea lucrării a pornit de la imaginea zeiței grecești a victoriei «Nike din Samotrace» şi este o interpretare a acesteia adaptată la situaţia din ţara noastră, una dintre semnificaţii fiind victoria poporului român asupra regimului comunist. Lucrarea simbolizează martiriul celor ce şi-au pierdut viaţa în Revoluţia din Decembrie 1989, îi întruchipează pe acei tineri ce s-au avântat cuprinşi de mirajul libertăţii şi au ieşit să protesteze cu «mâinile goale şi pieptul dezgolit», laitmotivul poporului român, neştiind ce-i aşteaptă. Au murit naivi, cu credinţa în suflete că vor schimba destinul lor şi al familiilor lor. (…) Se vede cum carapacea în care este ţinut prizonier personajul se rupe în zona pieptului şi a abdomenului. Acest lucru reprezintă faptul că personajul leapădă haina grea a comunismului prevestind schimbarea, precum fluturele ce iese din cocon şi își ia zborul. Totodată, lucrarea mai poate fi interpretată ca o reprezentare a trecerii de la fiinţă la nefiinţă, o «înălţare» dacă ar fi să o traducem în termeni religioşi”.
Monumentul va avea două componente deasupra nivelului solului, respectiv soclul din marmură masivă sub forma unui cub cu latura de 1,2 metri şi personajul stilizat care va fi făcut din bronz turnat în tehnica „ceară pierdută”, de aproximativ 3 metri înălţime.
Propunerea de amplasare a monumentului este în Cimitirul Eroilor Revoluţiei din 1989 din Braşov, în rondoul poziţionat în faţa mormintelor, spaţiu gândit special cu ani în urmă pentru un astfel de monument, și în care, în acest moment, se află crucea metalică montată pe un soclu placat cu marmură albă.

„Niciodată atât de mulţi nu au datorat atât celor puţini”

În alocuțiunea (video) pe care a susținut-o cu acest prilej, prefectul Mihai Cătălin Văsii a spus: „Celebrăm astăzi una dintre zilele cruciale ale națiunii române, nu doar pentru istoria sa recentă, ci pentru întreaga sa evoluție. 22 Decembrie 1989 este o zi în care determinarea și spiritul de sacrificiu dovedite de cei puțini au schimbat România și au readus-o acolo unde îi este locul – în lumea civilizată și în rândul țărilor democratice.
Există niște cuvinte ale unui mare om de stat, Winston Churchill, care se potrivesc perfect și atunci când vorbim de Revoluția Română din 1989: «Niciodată atât de mulţi nu au datorat atât celor puţini». Pentru că, mai presus de toate scenariile, dezvăluirile, teoriile conspiraționiste lansate de atunci încoace, stă un adevăr incontestabil: fără curajul celor puțini care au ieșit în stradă în 17-21 Decembrie 1989, lucrurile ar fi stat altfel și probabil nu am putea vorbi liber astăzi aici. Dorința lor de libertate și dreptate a fost mai puternică decât instinctul de conservare, decât frica de moarte sau de răni. Eroii din Decembrie ’89 au fost gata să se sacrifice pentru ca noi să trăim liberi, într-o țară democratică. De altfel, una dintre cele mai cutremurătoare rostiri de atunci a fost: «Vom muri și vom fi liberi!».
Sigur, sunt încă idealuri ale eroilor din Decembrie 1989 care nu s-au împlinit. Nu trăim și nici nu putem trăi într-o societate ideală. Mereu este loc și de mai bine. Dar numai cine nu cunoaște ambii termeni ai comparației sau cine refuză evidența nu poate să constate că societatea românească a evoluat și s-a schimbat esențial în mod pozitiv față de perioada dinainte de 1989. Atât în privința respectării drepturilor și libertăților fundamentale, cât și în cea a standardului de viață al oamenilor. Iar pentru aceasta, se cuvine să ne plecăm frunțile cu respect și recunoștință în fața curajului celor puțini care au spus «Ajunge!» dictaturii comuniste. Cu ei și de la ei a început totul.
Cred că cel mai bun mod în care putem să-i onorăm este să apărăm și să ducem mai departe valorile și principiile pentru care s-a ieșit în stradă în Decembrie ’89. Și, acolo unde suntem fiecare, să ne facem datoria cât de bine putem. Să ne respectăm, să fim solidari în bine și să respingem orice formă de extremism”.

„Eroii libertăţii noastre nu mor niciodată!”

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică-Constantin Şerban, a participat la ambele momente comemorative, a depus coroane de flori şi s-a recules la monumentele înălţate în amintirea curajului, de multe ori împins până la sacrificiul de sine, de care au dat dovadă braşovenii care au ieşit în stradă pentru răsturnarea regimului comunist.
„Cinstire memoriei eroilor Revoluţiei, cărora le datorăm libertatea şi democraţia de care ne bucurăm astăzi! Eroii libertăţii noastre nu mor niciodată!”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare