Expres

KATYA, pentru refugiații din Ucraina la Brașov

KATYA, pentru refugiații din Ucraina la Brașov

Viceprimarul Flavia Boghiu a participat luni, alături de reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) din România, Pablo Zapata, al Fundației Terre des hommes România, Radu Rucăreanu, și de coordonatorul proiectului, Andreea Vrînceanu, la inaugurarea KATYA – Hub de servicii pentru refugiații din Ucraina.
Acesta se află pe strada B.P Hașdeu nr 13 și este un proiect al Agenției Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, în parteneriat cu Fundația Terre des hommes România, cu sprijinul UNHCR.
KATYA este o continuare a activității centrului de refugiați de la CATTIA. Centrul din incinta Centrului de Afaceri, Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri (CATTIA) din Bartolomeu fusese deschis în martie 2022, imediat după începerea războiului. Intrat în coordonarea UNICEF şi devenit „Punct Albastru“ (Blue Dot) a fost mutat în sediul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Braşov de pe strada Panselelor nr. 23, însă doar pentru a facilita, cu ajutorul unui traducător, relația cetățenilor ucraineni cu instituții al statului român.
KATYA funcționează cu implicarea a 10 asociații și fundații din Brașov, care oferă servicii educaționale pentru copii, suport în gasirea unui loc de muncă, asistență pentru sănătatea mintală și suport psiho-social (MHPSS) și asigură facilitatori pentru traduceri la accesarea serviciilor medicale de către refugiații din Ucraina.
Cetățenii ucraineni care au nevoie de serviciile hub-ului pot cere ajutor sau informații suplimentare la e-mail katyahub@metropolabrasov.ro. În prezent, hub-ul are aproximativ 500 de beneficiari.

6.130 de refugiați cu permis de ședere în județ

Prefectul judeţului Braşov, Cătălin Văsii, a avut, la rândul său, o întâlnire cu reprezentantul UNHCR din România, Pablo Zapata.
„În cadrul întâlnirii am discutat unele aspecte din activitatea UNHCR în țara noastră, cu accent pe acțiunile care îi vizează pe refugiații din Ucraina. De asemenea, Reprezentantul în România al UNHCR a dorit să cunoască anumite chestiuni legate de evoluția situației refugiaților ucraineni ce locuiesc în județul nostru – în special provocările legate de bariera lingvistică, integrarea școlară a copiilor lor, găsirea unui loc de muncă, accesul la asistența medicală, precum și relațiile cu comunitatea brașoveană. Am prezentat câteva date în acest sens și am amintit, în context, despre deschiderea Centrului de Promovare a Sănătății Brașov, proiect realizat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în parteneriat cu Crucea Roșie Franceză și filiala de Cruce Roșie Brașov, care oferă acces gratuit la consultații medicale și sprijin psihosocial atât cetățenilor români aflați în dificultate, cât și cetățenilor ucraineni rezidenți pe teritoriul României”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.
Potrivit datelor Prefecturii Braşov, de la intrarea în vigoare a cadrului legal privind acordarea protecției temporare pentru persoanele strămutate din calea războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Serviciul pentru Imigrări Brașov a eliberat 6.130 permise de ședere pentru cetățenii ucraineni (3.474 pentru persoane de sex feminin și 2.656 pentru persoane de sex masculin). 60,1% dintre acești cetățeni ucraineni au declarat că își stabilesc reședința pe raza județului Brașov.

700 de copii, doar 89 înmatriculați în școli

În ceea ce privește accesul la educație, în județ avem aproximativ 700 de copii ucraineni de vârstă școlară, din care 579 frecventează școlile și grădinițele brașovene, cei mai mulți (490) având statut de elevi audienți, deci neînmatriculați. Doar 89 dintre ei sunt înmatriculați. Din cauza barierei lingvistive, dar și diferențelor mari în ceea ce privește programa școlară, marea majoritate a elevilor ucraineni învață cu profesori din Ucraina, prin conferințe video online.
În prima jumătate a acestei luni, Inspectoratul Școlar Județean va începe cursurile de limbă română pentru elevii ucraineni, deocamdată la IȘJ Brașov fiind depuse 43 de cereri în acest sens (23 pentru ciclul primar, 16 pentru ciclul gimnazial și 4 pentru ciclul liceal).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare