Expres

Jurnalista-„flacără” Maria Petrașcu are alee cu numele său

Jurnalista-„flacără” Maria Petrașcu are alee cu numele său. La 10 ani de când s-a stins prematur, ziarista brașoveană Maria Petrașcu este omagiată. Aleea unde a avut casa în ultimii ani – ce se numește acum Spătar Nicolae Milescu – va primi numele ei.

Decizia a fost luată, în ședința de plen de luni, de către consilierii locali braşoveni, cu unanimitate de voturi.
Schimbarea denumirii Aleii Spătarul Nicolae Milescu este și o necesitate obiectivă. În aceeași zonă, Warthe, există Strada Spătar Nicolae Milescu și Aleea Spătar Nicolae Milescu, care au același cod poștal.

De fapt, aleea este o ramificație a străzii omonime, care pornește din strada Warthe. Acum, prin schimbarea denumirii aleii, se elimină confuziile.

Pasionată de adevăr și de dreptate

O femeie puternică, o soție iubitoare și devotată, un ziarist integru și o mamă desăvârșită, care își iubea la nebunie copiii, cu care avea o relație extraordinară, un coleg și un prieten sufletist, un om curajos, pasionat de adevăr și de dreptate, așa au descris-o cei care au avut privilegiul – spun ei – să o cunoască personal.

În ultimii ani de viață se consacrase cu seria de emisiuni despre eroii autentici ai luptei anticomuniste, dar și despre impostorii Revoluției.

„A ars ca o flacără, a avut o combustie extraordinară, poate de aceea a și ars prea repede. În tot ceea ce a făcut s-a consumat. Asta era Maria”.

Adrian Teacă, jurnalist

Ziarista Maria Petrașcu, una dintre cele mai vechi și apreciate, pentru profesionalism și obiectivitate, a încetat din viață după al doilea infarct, în mai puțin de 24 de ore, deși se afla sub supraveghere medicală, în 10 ianuarie 2012.

Maria Petrașcu s-a născut într-un sat din Ţara Făgărașului, în 18 septembrie 1953. Și-a dedicat viața profesiei de jurnalist – a lucrat la Drum nou/Gazeta de Transilvania, România Liberă, TVS, Brașovul Tău și site-ul ziare.ro – și familiei.
În ciuda atitudinii ei de luptătoare, a firii ei răzbătătoare, inima Mariei a cedat, nedrept de prematur, când desfășura o muncă titanică de deconspirare a impostorilor care se strecuraseră printre revoluționari și profitau de avantajele oferite de statul român.

Atacul care i-a grăbit sfârșitul

La comemorarea a 22 de ani de la Revoluție, în 22 decembrie 2011, Maria Petrașcu a fost lovită peste față de un individ din grupul revoluționarilor cu „patalama”, care își vedeau amenințate privilegiile.

Agresat în același mod a fost și Ioan Demi, care împreună cu care Maria și Sorin Boacă fondaseră Asociația Revoluția 21 Decembrie 1989 Brașov.

Demi a fost cel care s-a pus în fruntea coloanei de muncitori de la ICA Ghimbav, care au mărșăluit în 21 decembrie 1989 până în Brașov la sediul Comitetului Județean al PCR, rămânând pe baricade până a doua zi.

Acel gest incalificabil a afectat-o foarte tare și Maria Petrașcu s-a închis în ea în următoarele două săptămâni, fapt care i-a afectat starea de sănătate destul de precară și a dus la cele două atacuri de cord care i-au fost fatale.

Pe cât de exigentă era Maria cu ea însăși, era și cu ceilalți, pe care îi soma să-și respecte statutul și să-și asume menirea.

Unii s-au simțit vinovați că nu și-au îndeplinit promisiunile făcute, crezând că va fi timp destul pentru ele.

Evocare la Muzeul Casa Mureșenilor

„Am colaborat cu Maria Petrașcu mulți ani, chiar din 1990, și pot să spun că din cauza curajului de-a mă lăsa să spun adevărul în direct despre impostori și profitori a fost concediată.

Voia un proces în justiție al comunismului și începuse cu soțul ei o amplă muncă de documentare pentru a arăta unde, în ce hal va ajunge România, dacă lucrurile vor continua așa, cu securiștii și torționarii cocoțați în funcțiile cele mai înalte. Erau niște vizionari, fiindcă așa este acum România, cum au anticipat ei.

Cu două săptămâni înainte de a muri, mă suna aproape zilnic, îmi spunea: «Nu mai pot, nu mai pot să suport! Eu, femeie, să fiu pălmuită în văzul a 300-400 de persoane, printre care jandarmi, polițiști, preoți, oficialități».

Sigur că ea era grav bolnavă, însă decesul i-a fost grăbit de acea palmă primită dată de un ins care a scăpat nederanjat până acum”, a punctat brașoveanul Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic, la o evocare din 2015, organizată de Muzeul Casa Mureșenilor (detalii aici).

Decorată postmortem de președintele României

Jurnalista Maria Petrașcu a fost distinsă post-mortem de președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de cavaler, „în semn de recunoștință și apreciere pentru obiectivitatea și profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul unei cariere de excepție în presă, reprezentând un exemplu pentru tinerele generații de jurnaliști”.

Conform Legii nr. 29/2000, persoanele decorate cu un ordin, indiferent de gradul pe care îl au, sunt cavaleri ai ordinului respectiv, sunt asimilați gradelor militare și beneficiază de onoruri militare, pe care Maria Petrașcu le-a primit doar la funeralii. Gradul de Cavaler al ordinului este asimilat gradului de locotenent.

Un manifest actual

Sunt jurnalistă. Îmi fac meseria cu pasiune, aceeași ca și atunci când am scris primul articol de ziar.

Nu am obosit, nu m-am plictisit și nu am abdicat de la principiile care guvernează această profesie.

Nu m-am îmbogățit financiar, ci doar spiritual. Nu regret și nu voi regreta niciodată vila, mașina, conturile consistente din bănci pe care nu le am.

Mă bucur ori de câte ori pot schimba, prin ceea ce fac, puțin din multul și greul angrenaj ruginit ce ține în loc această țară și acest popor.

Fiecare milimetru cucerit este pentru mine echivalent cu o mare și muncită victorie! Din toate aceste motive și din multe altele cred ca și în breasla noastră, ce nu a putut scăpa de cancerul generalizat al corupției în care jurnaliștii adevărați sunt sufocați de cohortele de ziariști „tastatură” – sau „tonomat”, dintre care unii au și exercițiul tristelor vremi trecute când scriau orice la comanda partidului comunist totalitar, trebuie să se producă o schimbare majoră.

Dar schimbarea aceasta, atât de necesară, trebuie să vină din interiorul breslei și nu dinafara sa, și nu impusă, ci asumată.

Altfel ne paște pericolul unei rușinoase înregimentări forțate, politică și economică, iar jurnaliștii vor ajunge să fie doar niște biete și jalnice prelungiri ale unor potentați ai zilei și să ia poziție de drepți înainte să li se ordone acest lucru!

Tinerii jurnaliștii pot aduce schimbarea!

Cu condiția să accepte apostolatul impus de profesia lor!”, era o postare-manifest de pe blogul ei.



Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button