Expres

IPJ Brașov: Aveți grijă la falșii colindători!

Poliția Județeană Brașov vă recomandă să aveți grijă la falșii colindători. Pentru a avea un an nou îmbelșugat, tradiția este ca în această perioadă să fie primiți colindători. Profitând de această datină, hoții pot fi deghizaţi în colindători și, după ce sunt poftiți în casă, într-un moment de neatenţie, pot sustrage bunuri de valoare, telefoane mobile, bani, bijuterii etc.. 

Poliția Brașov vă recomandă să aveți în vedere următoarele recomandări pentru a evita să deveniți victime ale unor falși colindători :

 • Acordaţi o atenţie deosebită persoanelor care intră în locuinţa dumneavoastră cu pretextul de a vă colinda.   
 •  În momentul în care primiţi colindătorii, nu expuneţi la vedere, în locuinţă, obiecte de valoare care pot capta interesul hoţilor şi nu discutaţi despre bunurile din interior.
 • În cazul absenţei de la domiciliu în această perioadă, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa, sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!     
 •  Nu lăsaţi bilete în uşă prin al căror conţinut să informaţi că aţi plecat de la domiciliu!
 • Instruiţi-vă copiii ca atunci atunci când sunt singuri acasă să nu deschidă uşa persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat.  
 • Încuiaţi uşile  chiar şi atunci când sunteţi la domiciliu sau plecaţi pentru câteva minute.   
 • Nu depozitaţi sume mari de bani sau valori în locuinţă.   

Așadar, dacă primiţi colindători, fiţi cu băgare de seamă și nu uitați că manifestarea unui comportament preventiv vă poate feri de evenimente nedorite !

De asemenea, Poliția vă recomandă să aveți în vedere câteva măsuri de siguranță destinate copiilor, atunci când se află la colindat :

 • Asigurați-vă că aveți cunoștință despre traseele de colindat pe care copiii urmează să le parcurgă în zilele de sărbătoare, pentru ca aceștia să nu ajungă, din întâmplare, în zone periculoase, unde s-ar putea accidenta sau lovi (din cauza întunericului, zăpezii, gheții sau altor factori climatici ori de altă natură). 
 •  Comunicați cu copiii dumneavoastră, pentru ca aceștia să înțeleagă pericolul la care se expun deplasându-se în zone necunoscute, în care s-ar putea rătăci (păduri, desișuri, margini de localități). 
 • Sfătuiți-i pe copii să colinde în grupuri, pentru a se feri de pericole sau pentru a observa, mai ușor, orice element care ar putea să le primejduiască viața sau integritatea fizică.
 • Nu înmânați sume mari de bani sau aparatură copiilor atunci când merg la colindat și sfătuiți-i să ocolească persoanele aflate sub influența băuturilor alcoolice sau cele care manifestă un comportament agresiv.
 • Spuneți-le copiilor să nu accepte invitații de la necunoscuți în localuri, la petreceri sau la o plimbare cu mașina. 
 • Explicați-le să nu  se laude cu valorile pe care le are asupra lor când merg la colindat (bani, telefoane mobile, bijuterii). 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button