Expres

Începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Din cele patru posturi de peste an, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este singurul cu zi de începere și durată variabile, depinzând de data la care prăznuim Sfintele Paști și Rusaliile (Pogorârea Sf. Duh, la 50 de zile după Înviere). Postul începe de obicei lunea, după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii. Astfel, se poate întâmpla ca Duminica Tuturor Sfinților să fie după 29 iunie şi Postul Sfinţilor Petru şi Pavel să se desfiinţeze. Aşa s-a întâmplat în anii 1945 şi 1956, când Învierea a fost prăznuită pe 6 mai. În cele două cazuri, Sfântul Sinod a hotărât să se ţină trei zile dinaintea sărbătorii Sfinţilor Apostoli.
Anul acesta, însă, postul este de 19 zile. Începe azi şi durează până în 28 iunie. Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sânpetrului. Sărbătoarea celor doi mari Apostoli, Petru și Pavel, este precedată de post pentru a fi cinstit cum se cuvine rolul major pe care ei l-au avut în răspândirea creștinismului.

În acest timp de pregătire pentru sărbătoare, creștinii meditează la zelul misionar al Sfinților Apostoli și încearcă să pună în practică exemplul lor în propria viață. Pregătirea constă în abstinență, sporirea rugăciunii, a faptelor bune, lecturarea scrierilor celor doi apostoli și a altor cărți duhovnicești.

Începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Din punct de vedere culinar, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor. Anul acesta, mai multe zile vor fi cu dezlegare la pește: 17 și 18 iunie, 24 și 25 iunie, fiind zile de sâmbătă și duminică, dar și 15, 19 și 22 iunie.

Pe întreaga durată a acestui post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile care însoțesc de regulă aceste evenimente.

Prin ținerea acestui post se cinstesc și darurile Sfântului Duh, care s-au coborât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea, în vechime, această perioadă se mai numea și „Postul Cincizecimii”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
10 luni în urmă

[…] la trei biserici de confesiuni diferite din Brașov. Odată cu această mare sărbătoare a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, reînvie numeroase tradiții și obiceiuri. Astfel, în mai toate zonele țării, în ziua de […]

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare