În Hiroshima s-a făcut liniște la fel ca după atacul nuclear din 1945
Locuitorii orașului nipon, Hiroshima, comemorează 70 de ani de la primul atac nuclear din istoria lumii.
Bătaia clopotelor a marcat, joi, 70 de ani de la lansarea dintr-un bombardier american a bombei atomice. Mii de niponi, alături de reprezentații locali și reprezentanți a altor 100 de state, au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor primului atac nuclear din istoria lumii.
Pe 6 august 1945, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, bombardierul american, supranumit Enola Gay, a lansat de la mare înâlțime, deasupra orașului nipon, o bombă atomică, echivalentul a 16 kilotone de TNT. Acesta a fost primul atac nuclear din istoria lumii, iar numărul morților a fost estimat la aproximativ 140.000 de oameni, la momentul impactului.
Răul absolut
Premierul Japoniei, Shinzo Abe, s-a aflat, alături de reprezentanții altor 100 de state, în Parcul memorial al Păcii din Hiroshima. Totodată, evenimentul a adunat cel mai mare număr de oameni prezenți la comemorarea victimelor bombei atomice.
Rose Gottemoeller, subsecretară americană însărcinată cu controlul armamentului, a fost demnitarul cu cel mai înalt rang trimis vreodată, la comemorarea victimelor bombei atomice, de Statele Unite ale Americii.
Kazumi Matsui, primarul orașului nipon, a catalogat bomba nucleară drept „răul absolut”.
„Pentru a coexista, avem nevoie să abolim răul absolut şi lipsa de umanitate pe care o reprezintă armele nucleare. Este timpul să acţionăm acum”, a declarat primarul orașului Hiroshima.
La doar trei zile de la lovitura asupra orașului Hiroshima, armata americană a dat o nouă lovitură Japoniei, distrugând, cu o bombă pe bază de plutoniu, orașul portuar Nagasaki.
În urma acestor două lovituri devastatoare, Japonia Imperială a decis să capituleze și să pună capăt celui de-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.