Expres

În două săptămâni, au fost oprite temporar/definitiv de la comercializare peste 16 tone de pește

 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat noi controale, la nivel național, pentru verificarea modului de etichetare, prezentare şi comercializare a peștelui, a preparatelor din pește preambalate și a conservelor.

în perioada 8 – 19 aprilie, comisarii au controlat 435 de operatori economici și au constatat abateri la 262 dintre ei. De asemenea, au verificat aproximativ 58 de tone de marfă, iar la 18 tone au descoperit că nu se îndeplineau prevederile actelor normative în vigoare.

Ca urmare a deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus oprirea temporată de la vânzare a 9 tone de pește și produse din pește și oprirea definitivă și retragerea de la comercializare a 7,5 tone de pește și preparate (în valoare de 180.000 de lei), întrucât produsele erau alterate, expirate sau depozitate în condiții improprii.
De asemenea, au fost aplicate 130 avertismente şi 143 amenzi contravenţionale în valoare de 765.500 lei.

Pe lângă pește stricat (cu sau fără termen de valabilitate depășit), echipele de control au mai descoperit cazuri în care procentul de glazură (gheață) era mai mare decât cel declarat, acumulări de gheață în ambalaje (suplimentar față de procentul de gheață declarat), „arsuri de congelare” care scad valoarea nutritivă a produselor, conserve deformate, ambalaje deteriorate etc.. De asemenea, s-au găsit probleme de informare (ex: neafișare prețuri, etichetare incompletă, lipsa traducerii în limba română, neconcordanță între prețul afișat la raft și cel marcat pe bonul de casă, lipsă documente de proveniență).

Din documentele de provenieță a mărfii a reieșit că peste 90 la sută din peștele controlat era din import.

Reprezentanții ANPC au precizat că vor continua controalele pe acest segment de piață.

Pe de altă parte, îi sfătuiesc pe oameni să acorde atenție aspectului exterior al produsului, precum și etichetării și să nu cumpere pește cu suprafață mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi, semne de alterare (ex: ochii retractați în orbite, burta moale, branhii închise la culoare, miros modificat) etc..

„La cumpărarea peștelui și produselor din pește, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului. Nu cumpărați produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și neînscrierea datei durabilității minimale pe etichetă”, au sfătuit comisarii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare