Expres

Îmbolnăviți-vă până la ora 13! Tot mai multe urgențe, fără medici de gardă la Brașov

Îmbolnăviți-vă până la ora 13! Tot mai multe urgențe, fără medici de gardă la Brașov

Pe lângă Oftalmologie, mai sunt specialități medico-chirurgicale pentru care Brașovul nu poate asigura liniile de gardă. Altfel spus, în cazul unor probleme de sănătate survenite pe nepusă masă, mai ales seara sau noaptea, pacienții din județ și chiar și cei din județele limitrofe nu pot fi consultați și tratați.
Potrivit lui Marius Leonte, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov, pentru Chirurgie Buco-Maxilo-Facială (BMF) sunt doar doi medici de specialitate și astfel, ca în cazul Oftalmologiei, nu se poate asigura garda. Însă BMF este compartiment în cadrul secției ORL, unde există linie de gardă.
Pentru Chirurgie toracică există doar gardă la domiciliu, mai spune Marius Leonte. Acest sistem presupune că medicul este „consemnat” la domiciliu și chemat la spital în cazul unei urgențe majore. Linii de gardă la domiciliu sunt și pentru Angiografie, Endoscopie digestivă, Urologie, Chirurgie vasculară și Medicină legală.
Cel puțin, pe hârtie, pentru că la Chirurgie plastică nu mai sunt asigurate urgențele de câteva luni. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Spitalului Județean, ultima lună cu medici de gardă la domiciliu a fost în septembrie 2023 (foto 2).
La Chirurgie plastică sunt demersuri avansate pentru angajare medici și pentru a se primi aprobarea liniei de gardă”, a precizat purtătorul de cuvânt al spitalului.

Însă, tot de pe site-ul instituției reiese că, din această lună, nu se mai poate asigura garda, nici de la domiciliu, pentru Endoscopie digestivă (foto 3). Pentru Radiologie există linie de gardă, dar nu și pentru Radiologie la Unitatea de Primire Urgențe (UPU), tot din ianuarie (foto 4).
Problemele sunt generate și de plecările medicilor din sistem (sau chiar din țară), dar deficitul de personal, care nu e de ieri, de azi, nu poate fi acoperit atâta timp cât angajările sunt blocate, pe motiv de austeritate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button