Expres

Guvernul a aprobat ordonanța care va ieftini mâncarea / De când se aplică

Guvernul a aprobat ordonanța care va ieftini mâncarea. Executivul a aprobat, în ședința de vineri, ordonanța de urgență privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare.

Actul normativ limitează adaosurile comerciale practicate în procesarea și comercializarea unor produse alimentare esențiale, cu scopul de a stopa creșterea prețurilor pentru aceste categorii de produse.

Potrivit prevederilor actului normativ, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:

a) maximum 20% la procesator, aplicată față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte

b) maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori pe lanț și aplicată față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile operaționale

c) maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul și cash&carry, aplicată față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Guvernul a aprobat ordonanța care va ieftini mâncarea. Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, prevăzută în Anexa ordonanței de urgență, cuprinde:

Ø pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialități

Ø lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime,1l

Ø brânză telemea de vacă vrac

Ø iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.

Ø făină albă de grâu “000” 1 kg

Ø mălai 1 kg

Ø ouă găină calibru M 10 buc.

Ø ulei de floarea soarelui 1 l

Ø carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui

Ø carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc

Ø legume proaspete vrac: roșii (tomate), castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia

Ø fructe proaspete vrac: mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă

Ø cartofi proaspeți albi vrac

Ø zahăr alb tos 1 kg
Ordonanța de Urgență va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Adică ieftinirea se va produce de la 1 august 2023.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button