Expres

GREVĂ. Transportatorii țin astăzi autobuzele și microbuzele în autogări

  • greva_5.jpg
 

 

Update BRAȘOV. Autobuze trase pe dreapta în autogări; greva se desfășoară în aproape jumătate din țară

 

Marți, la Ministerul Transporturilor, patronii companiilor de transport au făcut scandal după ce au aflat că pe rutele pe care le operează de zeci de ani vor putea circula și autobuzele și microbuzele altor companii, odată cu liberalizarea acestui domeniu. Nemulțumirea lor se traduce de astăzi în grevă generală între orele 12.00 și 19.00, timp în care cursele interjudețene și interurbane pe căi rutiere vor fi suspendate. Sunt și firme care au anunțat că nu vor scoate deloc autobuzele și microbuzele din autogări sau vor începe mai repede greva (foto 2).

Firme cu experiență vs. firme cu mașini noi

Transportatorii de persoane din România sunt nemulţumiţi de modul în care ministrul Transporturilor vrea sa modifice Legea 980/2011. La apropiatele licitaţii pentru atribuirea traseelor, vor avea câştig de cauză transportatorii cu maşini noi, în dauna celor cu experiență. Patronii companiilor de transport sunt înfuriaţi de ordinul de ministru care liberalizează rutele. În acest moment, cel mai important criteriu de departajare la atribuirea licenţelor este vechimea. „Se pare că nu prea este în regulă cu vechimea pe traseu. Totuși, foarte multe firme au intrat în această activitate și rămân în activitate pe baza acestui punctaj legat de vechimea pe traseu. Sunt cei din exteriorul transportului, care o contestă și încearcă să facă presiuni către minister prin politic, ca acest punct să fie scos și evident, cei care sunt deja pe traseu își doresc ca acest lucru să rămână în continuare”, a explicat pentru RTT Adrian Cașcaval, președintele C.O.T.A.R Brașov.

Potrivit acestuia, România nu a respectat regulamentele Uniunii Europene în domeniul transportului de persoane, iar asta a generat numeroase probleme. Transportatorii se confruntă cu foarte multe cazuri de piraterie, iar faptul că regiile de transport urban (cum e și RATBV) se mută în zonele metropolitane îi afectează pe operatorii curselor dintre localități. „Joi se dorește ca între orele 12 și 19, în toată țara, transportul regulat de persoane să fie oprit. Toate organizațiile patronale din domeniu au fost de acord cu acest lucru și bineînțeles că majoritatea se vor alia”, a mai menţionat Adrian Cașcaval pentru aceeași sursă.

Aplicarea criteriului vechime pe traseu a făcut ca 90% din trasee să fie operate în ultimii 15 ani de către aceleaşi firme, spune ministrul Transporturilor, Lucian Şova. „Ei nu doresc nici măcar deschiderea unei proceduri de alocare, ci vor prelungire prin ordin de ministru la valabilitatea acestor trasee”, a declarat Şova pentru Digi24.ro. Firmele ar dori o prelungire pe încă 5-6 ani a dreptului lor (de monopol) de a opera pe traseele interjudeţene.

Pe durata grevei generale, care începe în 11 octombrie, pe cele aproape 1.000 de rute interurbane nu va circula nici un autobuz şi nici un microbuz. Acţiunea de protest va afecta aproape un milion de români în fiecare zi de grevă.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare