Expres

Gestul aparent banal care crește de 12 ori riscul de accident rutier! IPJ Brașov, acțiune în traficul din oraș

Gestul aparent banal care crește de 12 ori riscul pe șosele!

Polițiștii rutieri au desfășurat, ieri, activități preventive în traficul din municipiul Brașov. Acțiunea a avut loc în cadrul unei campanii naționale care abordează problematica neatenției la volan. Una dintre principalele cauze ale neatenției în trafic este utilizarea telefonului.

„În cadrul acestei acțiuni, polițiștii brașoveni au oprit conducători auto, nu pentru aplicarea de sancțiuni, ci pentru a atrage atenția cu privire la una dintre condițiile cu rol major în producerea unor accidente rutiere din care a rezultat rănirea participanților la trafic.
Conducătorilor auto le-a fost adus în atenție faptul că situația pierderii atenției în timpul conducerii autovehiculului are ca rezultat pierderea controlului asupra direcției de deplasare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, agent șef principal Daniel Zontea. Șoferii care nu aveau în dotarea autovehiculului sisteme de tip „mâini libere” au primit de la polițiști, gratuit, căști bluetooth pentru telefoanele mobile.

Totodată, toți conducătorii auto opriți în cadrul acțiunii au primit pliante referitoare la campanie. Astfel, pot aprofunda rezultatele studiilor privind concluziile ce au stat la baza acțiunii.

Cauzele accidentelor rutiere sunt diverse, iar neatenția la volan se numără printre acestea.
Studiile desfășurate în acest domeniu au stabilit că timpul de reacție are o medie de 2,3 secunde, însă poate varia foarte mult în funcție de situație sau de persoană.
Acest interval cuprinde recunoașterea unui pericol, decizia de a continua sau a frâna, precum și acționarea fizică a frânei, iar abia după această acțiune începe influențarea dinamică a deplasării autovehiculului.
Din punct de vedere statistic, utilizarea telefonului fără funcția de „mâini libere” crește de două ori riscul de a fi implicat într-un accident. De asemenea, sarcini relativ uzuale, precum introducerea unui număr și apelarea lui cresc riscul de douăsprezece ori.

Recomandări:

Polițiștii au venit și cu recomandări:

-Utilizați telefonul mobil doar prin intermediul unui dispozitiv de tip „mâini libere” sau conectat la mașină prin Bluetooth.
-Opriți, din când în când, pentru a răspunde la mesaje. Locul unde opriți trebuie să fie unul sigur. Oprirea pe banda de urgență a autostrăzii este interzisă, cu excepția cazurilor de urgență.
-Planificați călătoria. Înainte de a pleca la drum, setați destinația pe GPS, reglați temperature în mașină selectați lista de melodii sau postul preferat.
-Limitați discuțiile și interacțiunea cu pasagerii din mașină. Rolul conducătorului auto este de a duce, pe toți, în siguranță, la destinație.
-Multitasking-ul este un mit. Cât timp vă aflați la volan, concentrați-vă pe ceea ce contează. Orice altă preocupare vă poate face să pierdeți atenția, iar de cele mai multe ori nu este nevoie decât de o clipă pentru a pierde și controlul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button