Formula succesului la admiterea în liceu
Formula succesului la admiterea în liceu. Absolvenții de gimnaziu, care au participat la Evaluarea Națională, și părinții acestora, asistați de diriginți, completează, începând de joi, 6 iulie, fișele de opțiuni pentru repartizarea în clasa a IX-a de liceu. Procedura necesită multă atenție, pentru că un copil, chiar cu medie de admitere mare, își poate rata șansa de-a ajunge la liceul dorit, doar cu un cod greșit sau prea puține opțiuni (coduri) în fișă.
Pentru repartizarea computerizată sunt înscriși în baza de date a aplicației dedicate 3.481 de absolvenți a căror ierarhie, după media de admitere, trebuie publicată astăzi pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Brașov.
Actualizare
Brașovul a publicat deja ierarhia absolvenților de-a VIII-a / Criteriile de departajare pentru liceu
Ministerul Educației s-a grăbit aseară și a publicat o ierarhie greșită (detalii aici)
Tot aici, la secțiunea admitere liceu sunt şi planurile de şcolarizare, în funcţie de tipul de învăţământ, dar și Broşura Admiterii (document pe care îl regăsiți la finalul articolului) și alte materiale utile, cum ar fi codurile pentru înscrierea în învăţământul liceal și în învăţământul profesional şi dual.
Contează ordinea completării opțiunilor
Formula succesului la admiterea în liceu.
Sunt disponibile pe site-ul IȘJ și codurile pentru fiecare specializare în parte, ce trebuie trecute în fişe, iar absolvenţii de gimnaziu sunt sfătuiţi să fie foarte atenţi când le completează şi să treacă multe opţiuni, cu cât au media mai mică, pentru a nu rămâne pe dinafară. De asemenea, să fie atenţi să completeze mai întâi opţiunile dorite şi mai la urmă cele la care nu i-ar deranja să fie repartizaţi. Dacă nu au suficiente opţiuni completate, riscă să rămână nerepartizaţi, chiar dacă au medii bune de admitere. Repartizarea se face practic luând în considerare prima opţiune înscrisă, dacă mai sunt locuri. Dacă nu mai sunt locuri, se trece la următoarea opţiune şi tot aşa. Dacă nu sunt suficiente opţiuni (coduri) trecute în fişă, din care să poată repartiza sistemul, candidatul rămâne nerepartizat în prima etapă, iar în următoarea ia ce mai rămâne.
„Recomandăm candidaților să completeze, cu mare atenție, în fișe, un număr suficient de opțiuni care să le permită repartizarea, în funcție de media de admitere, pe un loc la liceu. Ultimele medii de admitere de anul trecut sunt orientative și nu constituie criteriu în repartizarea computerizată. De asemenea, orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită!”, atențționează reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Brașov.
„Ca regulă simplă de verificare a acestui aspect, fiecărei opțiuni din planul de școlarizare îi corespunde un număr de locuri. Numărul de locuri însumate pentru toate opțiunile completate în fișă trebuie să depășească poziția candidatului în ierarhia la nivel județean”, mai spun aceștia. Altfel spus, înmulțiți numărul de coduri bifate cu numărul de locuri ce le corespunde și rezultatul obținut trebuie să fie un număr mai mare decât cel ce corespunde locului în ierarhie.
Validarea fișelor este foarte importantă
Formula succesului la admiterea în liceu. Validarea fișelor este o operațiune simplă, dar obligatorie pentru toți candidații – eventualele greșeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele școlare pe fișa de opțiuni, în completarea numelui candidatului sau scrierea nelizibilă a codurilor liceelor pot cauza neplăceri, mai atrag atenția reprezentanții IȘJ Brașov.
„Computerul «nu știe» că un elev a completat codul 115, dar de fapt a dorit specializarea cu numărul 151 sau că media de absolvire nu este 5,75, ci 7,55! Pentru a evita neplăcerile cauzate de transcrierea greșită a datelor de pe fișă, procedura impune tipărirea fișelor așa cum au fost introduse în baza de date. Fișa astfel tipărită, numită «fișă martor» se înmânează candidatului. În cele câteva zile rămase între introducerea fișei în computer și data-limită pentru repartizare, diriginții sunt cei care convoacă la școală toți elevii, însoțiți de părinți, pentru a verifica opțiune cu opțiune corespondența fișei de martor cu fișa originală, semnând pentru conformitate.
Neconcordanțele între fișa completată și fișa martor trebuie semnalate imediat conducerii școlii, care ia măsuri imediate de corectarea a acestora”, precizează IȘJ.
Între momentul validării fișei și repartizarea computerizată, datele din fișe sunt centralizate în baza de date națională a admiterii.
Repartizarea computerizată, în 19 iulie
Planul de şcolarizare pentru clasa a IX-a în județul Brașov cuprinde 3.284 locuri în liceu, 1.118 locuri de învăţământ dual şi 652 de locuri în cel profesional. Învățământul dual este un sistem de parteneriat public privat între Ministerul Educaţiei şi agenţi economici. Aceştia din urmă încheie un contract de şcolarizare cu elevii, cărora le dă o bursă lunară ce dublează suma acordată de minister, le oferă șansa de-a deprinde o meserie, le asigură locur de muncă la final şi finanţează 50% din costuri.
Completarea fişelor cu opţiuni va fi în perioada 6-7 iulie. „Recomandarea referitoare la atenţia pe care trebuie să o acorde părinţii, elevii, dar şi diriginţii, în egală măsură, completării fişelor. Media este primul criteriu de departajare, iar cel de-al doilea este opţiunea, însă, opţiunea este foarte importantă pentru că sunt luate în ordinea în care sunt trecute în fişa de opţiuni”, afirmă Valentin Bucur, purtător de cuvânt al IȘJ Brașov.
Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023-2024 va avea loc în data de 19 iulie.
Pentru învăţământul profesional şi dual, înscrierea se face, în prima etapă, până în 7 iulie, în baza fişei de înscriere eliberată de şcoala gimnazială urmată de elev.
DOCUMENT Broșura Admiterii în liceu 2023 la Brașov
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.