Expres

DSVSA BRAȘOV: Nu cumpărați carcase de miel / ied dacă nu au…

  • mieiinpiete.jpg

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Braşov, prin intermediul structurilor de specialitate, a autorizat temporar pentru perioada 9-23 aprilie 2022 zece spaţii pentru sacrificarea mieilor.

„Aceste spații sunt funcţionale la nivelul fermei cu facilități, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminare a suproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. De asemenea, este asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinari oficiali, pentru controlul animalelor şi al cărnii. Și în această situație, carnea obținută în urma sacrificării, expertizată sanitar veterinar este marcată cu marca de sănătate rotundă. Sacrificarea mieilor se realizează şi în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar S.C. ARA VIEW S.A. şi S.C. BABET PROD COM S.R.L. Aceste abatoare pot presta servicii de sacrificare a mieilor şi a iezilor proveniţi de la crescătorii de animale ce deţin exploataţii înregistrate sanitar veterinar din zone unde nu evoluează boli transmisibile”, a previzat directorul executiv al DSVSA Brașov, Irina Holerga.

Carcasele rezultate, controlate sanitar veterinar, marcate cu marcă de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar. Marca de sănătate se aplică pe carcasele de miel în regiunea greabănului (între gât și spinare) sau în cazul ovinelor şi caprinelor, 1 pe una din spete – faţa externă; 2. pe una din pulpe – faţa externă.

Marca de sănătate atestă că animalele au fost controlate ante-mortem și post-mortem de către medicii veterinari oficiali, iar carnea este corespunzătoare pentru consum. Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.

„Pentru a avea Sărbători liniștite și fără evenimente nedorite vă recomandăm să achiziționați alimentele din locuri autorizate / înregistrate, unde produsele sunt supuse controlului sanitar veterinar, sunt etichetate şi se oferă de către producător garanţia siguranţei alimentelor respective. Producătorii particulari pot comercializa ouă în pieţele agroalimentare, ouă provenite din gospodării ce sunt înregistrate sanitar veterinar cu vânzare directă. Atenție la termenul de valabilitate respectiv data durabilităţii minimale înscrisă pe ou sau ambalaj, ce nu poate depăşi 28 zile după ziua ouatului”, a adăugat directorul DSVSA Brașov.

Articole asemănătoare

Brașovenii sunt sfătuiți să achiziționeze carne şi produse alimentare pentru Sărbătorile Pascale numai din unități şi spații autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, care au la vedere documentul de înregistrare sanitară – veterinară sau să-i solicite operatorului/ vânzătorului pentru a se asigura de existenţa acestui document.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button