Expres

Doliu în lumea modei

  • hanaemori.jpg
 

Designerul Hanae Mori, cunoscut pentru semnătura sa elegantă cu motive de fluturi, pentru numeroase creaţii cinematografice şi pentru rochia de mireasă a împărătesei Japoniei, a murit la vârsta de 96 de ani, transmite Associated Press.

Mori a simbolizat ascensiunea Japoniei ca naţiune modernă şi în domeniul modei şi ascensiunea femeii muncitoare. Ea a murit la locuinţa sa din Tokyo, la câteva zile după ce a făcut o febră uşoară, potrivit biroului Hanae Mori. Ea fusese examinată de un medic la domiciliul său, dar nu a fost precizată o cauză specifică a decesului.

Împărăteasa Masako a purtat o rochie de mireasă Hanae Mori împodobită cu modele de petale de trandafir când s-a căsătorit cu împăratul Naruhito, pe atunci prinţ moştenitor, în 1993. De asemenea, Mori a creat uniforme pentru însoţitoarele de zbor ale Japan Airlines, pentru funcţionarii bancari, pentru eleve de liceu şi pentru echipa japoneză de la Jocurile Olimpice de la Barcelona.

Uniformele nu erau extravagante, precum modelele ei de pe podium, ci profesionale, de bun gust, adecvate rolurilor lor. Cu motto-ul ei, “Te simţi decent, indiferent de locul din lume în care le porţi”, Mori a vrut să le ofere încredere şi demnitate celor care îi purtau creaţiile. Umbrelele şi eşarfele ei, adesea împodobite cu fluturi coloraţi, erau un simbol al statutului pentru femeile care lucrau.

A creat, de asemenea, costume pentru operă, inclusiv pentru “Madame Butterfly” la Milano în 1985, şi pentru teatrul Noh. În 2002, a fost decorată cu Legiunea de Onoare de către guvernul francez. I-au supravieţuit doi fii, care au propria lor afacere, o fiică, şapte nepoţi şi mai mulţi strănepoţi, a precizat biroul Hanae Mori. Soţul ei, Ken Mori, a murit în 1996. Nepoatele ei Izumi Mori şi Hikari Mori sunt modele de modă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare