Expres

Cutremur de 8.1 grade pe scara Richter în România?

Cutremur de 8.1 grade pe scara Richter în România?

Un raport al IGSU arată că zona seisimică Vrancea ar putea produce un cutremur de maxim 8.1 grade. Pagubele produse de un astfel de cutremur ar depăși dezastrul din Turcia. 

Cutremur de 8.1grade pe scara Richter în România? Conform Proiectului RO-RISK, cel mai puternic cutremur ce poate avea loc în această zonă ar fi de 8.1. Din cauza adâncimii mari a cutremurelor, modului de propagare a undelor seismice și influenței efectelor locale, pagubele generate de cutremurele din această sursă nu sunt majore doar în zona epicentrală (în județele Vrancea sau Buzău), ci și la distanțe epicentrale mult mai mari, până la 200-300 km, cu o directivitate NE-SV, arată documentul IGSU.

Potrivit specialiștilor de la IGSU, un cutremur cu magnitudinea de 8 grade eliberează o energie egală cu cea produsă de 1.200 de bombe nucleare precum cele de la Hiroshima. 

Totodată, numărul de persoane grav rănite sau decedate ar fi de peste 45.000.

Vrancea este în punctul de convergență dintre Placa Est-Europeană și Subplăcile Moesică și Intra-Alpină.

Pe teritoriul României, cutremurele vrâncene pot afecta zeci de localități urbane, mai arată documentul IGSU, în special pe direcția Iași – Focșani – București. Cele mai mari seisme au fost în 1940, 1977 și 1986.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button