Expres

Curtea de Apel Brașov se va pronunța la finalul lunii în dosarul Cetățuii

 

Pe data de 31 mai, magistrații Curții de Apel Brașov se vor pronunța în dosarul privind Cetățuia de pe Dealul Straja, care a ajuns la această instanță după ce Tribunalul Brașov a decis ca imobilul să se întoarcă în proprietatea statului român, în defavoarea Aro Palace.

„În data de 31 mai, Curtea de Apel Brașov se va pronunța asupra acestui dosar. Noi sperăm la o soluție favorabilă, fie de menținere a soluției instanței de fond, fie de a da curs apelului nostru, prin care am solicitat ca acest monument să intre în proprietatea Municipiului”, a declarat primarului George Scripcaru.
Dar, dată fiind valoarea imobilului, este posibil ca dosarul să ajungă chiar și la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Valoarea de inventar al bunului conform declarației fiscale aparținând ARO Palace, în funcție de care s-au plătit taxele judiciare, este de 1.606.812 lei.
Astfel, valoarea fiind de peste un milion de lei, există posibilitatea ca dosarul să ajungă la ÎCCJ.

Sentința dată de Tribunalul Brașov pe data de 3 octombrie 2016 a fost atacată cu apel atât de Aro Palace. cât și de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De asemenea, SIF Muntenia este intervenient, fiind acționar minoritar la Aro Palace.
De asemenea, Primăria Brașov a formulat apel, prin care urmărește să obțină Cetățuia în domeniul public al municipiului.

Pe 3 octombrie 2016, Tribunalul Braşov a decis că imobilul constituie obiectul dreptului de proprietate publică al intervenientului Statul Român, fiind monument de interes public național. Astfel, a dispus radierea din evidenţele de carte funciară a dreptului de proprietate al SC Aro Palace SA intabulat asupra imobilului denumit generic „Complex Cetate” (în suprafaţă de 5.002 mp) şi intabularea asupra acestui imobil a dreptului de proprietate publică al Statului Român.

„Această hotărâre a fost luată în urma constatării nulităţii absolute a Ordinului Ministrului de Interne nr. 470/1974, a nulităţii absolute parţiale a Ordinului Ministrului Turismului nr. 154/26.04.1991, respectiv a poziţiei nr.10 din Lista anexă a imobilelor care fac parte din patrimoniul SC Postăvarul SA, cu privire la «Complexul Cetate» şi a nulităţii absolute parţiale a Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor seria MO8 nr. 0223, emis de Ministerul Turismului, în data de 15.11.1994, pentru suprafaţă de 5.002 mp, aferentă imobilului «Complex Cetate»”, se arată în decizia instanței.

Conform deciziei Tribunalului Braşov, Aro Palace, Ministerul Afacerilor Interne, MDRAP, Ministerul Economiei şi Autoritatea Naţională pentru Turism ar avea de plătit Primăriei Braşov, în solidar, cheltuieli de judecată de aproape 30.000 de lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button