Expres

Cum vă puteți proteja datele înregistrate pe dispozitive / Recomandările Poliției Brașov

Pentru a proteja datele personale înregistrate pe dispozitive,  Poliția Brașov vă recomandă:

  •  instalarea unor aplicații anti[1]malware sau a unor suite de securitate complexe, performante, care să asigure protecția la cele mai recente tipuri de amenințări cibernetice (ransomware, troiani).
  • utilizarea unor terțe aplicații sau sisteme de operare ce dețin implementate facilități pentru criptarea datelor sensibile la nivel de fișier individual, folder sau un întreg drive logic.
  • aplicarea periodică, automată sau manuală, a actualizărilor sistemelor de operare instalate pe dispozitive  și controlul accesului utilizatorilor la resurse (drepturi de acces la fișiere, servicii și aplicații).
  • salvarea periodică a datelor (backup);
  • folosirea unor parole  puternice (caractere alfanumerice și simboluri speciale). Parolele nu trebuie să fie refolosite la mai multe conturi și este necesar să fie schimbate periodic.
  • autentificarea cu doi factori, metodă foarte eficientă și modernă, care folosește un dispozitiv suplimentar (ex. token de securitate sau un smartphone) pentru a confirma într-un pas suplimentar identitatea persoanei care se autentifică. Se poate realiza o autentificare suplimentară folosind datele biometrice.
  • utilizarea unor conturi cu drepturi limitate în locul unui cont de administrator; astfel se va bloca accesul la zone sensibile ale sistemului de operare și implicit atacurile ce vizează serviciile sistemului de operare, fișierele sau bibliotecile sale.

Conform legislației din România, sunt incriminate următoarele fapte:

  • introducerea, transmiterea, modificarea sau ştergerea de date informatice, restricţionarea accesului la aceste date ori împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
  • efectuarea unor operațiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimțământul titularului, a unui instrument de plată electronică sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, se pedepsește cu închisoarea de la 2 luni la 7 ani;
  • introducerea, modificarea sau ștergerea de date informatice, restricționarea accestului la aceste date ori împiedicarea în orice  mod a funcționării unui sistem informatic, în scopul de a obține un beneficiu material pentru sine sau pentru asltul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button