Expres

Cum să vă daţi seama dacă ouăle, carnea, vinul şi celelalte produse cumpărate pentru Paşte sunt bune de consum?!

Comisarii Protecţiei Consumatorilor au venit cu sfaturi, pentru a recunoaşte alimentele proaspete

 

Deoarece mai sunt doar câteva zile până vom sărbători Învierea Domnului, după calendarul ortodox, iar mesele vor fi pline de bucate, comisarii Protecţiei Consumatorilor amintesc de importanţa cumpărării produselor numai din locuri amenajate și autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) care dispun de echipamente (vitrine frigorifice, termometre) și care asigură condițiile igienico-sanitare specifice.

Altfel, riscaţi să vă puneţi viaţa în pericol.

„Evitați cumpărarea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din «portbagajele mașinilor», chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială, în cazul în care doriți să faceți o reclamație ulterioară, și riscati să achizitionați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, sfătuiesc comisarii.

De asemenea, recomandă verificarea aspectului (să nu fie carne cu mâzgă, cu prezență a mucilagiilor etc), a culorii, consistenței, prezenței corpurilor străine etc. Carnea bună de consum trebuie să prezinte, la suprafață, o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune. Mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Pentru a nu avea surpriza să fi cumpărat… un căţel în loc de miel, este recomandat să vă uitaţi la copită și dentiție (la dentiție se va urmări, în special, lipsa caninilor).
Carnea achiziționată sub formă refrigerată trebuie transportată, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și depozitată în frigider.

Ouăle, pe de altă parte, trebuie să prezinte coaja intactă, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri străine. Ouăle proaspete au, la spargere, albușul de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș.
În cazul ouălor vândute în vrac trebuie afişate vizibil informațiile privind categoria de calitate, categoria de greutate, o indicație a metodei de creștere a găinilor, o explicație a semnificației codului producătorului, data de valabilitate minimă.

„Atenție! Nu utilizați, la vopsirea ouălor, vopsea realizată pentru alte destinații, precum cea tipografică sau cea pentru textile. Deși rezultatele sunt spectaculoase, utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta un posibil pericol pentru sănătatea dumneavoastră”, au atenţionat reprezentanţii ANPC, sfătuind să fie citite cu atenţie etichetele, îndeosebi lista ingredientelor vopselei, instrucţiunile de folosire şi data durabilităţii minimale.

Cât priveşte vânzarea produselor de patiserie, personalul trebuie să poarte echipament de protecție sanitară. „Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale; este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna. Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscriptiona pe etichetă/ambalaj”, au amintit angajaţii Protecţiei Consumatorilor.

Ajungând la vin, comisarii au precizat că eticheta trebuie să cuprindă categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului în funcție de conținutul de zaharuri, denumirea și adresa producătorului/importatorului/îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică mai mică de 10% volum.
Un vin bun de consum are culoare corespunzătoare sortimentului, este limpede, fără depuneri sau impurităţi în suspensie. „La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri”, au explicat comisarii.

Deoarece rafturile sunt pline de figurine din ciocolată, angajaţii ANPC au amintit şi căun produs proaspăt trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie casantă la rupere, fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific. Drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.

„Verificați starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilității minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător”, au sfătuit comisarii.
Indiferent de ce produse cumpăraţi, bonul de casă este obligatoriu în caz de reclamaţie, deoarece doar aşa poate fi probată achiziţia făcută într-un anumit magazin.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button