Expres

Controale în biserici și în mănăstiri / Ce recomandări au pompierii pentru Paști

Controale în biserici și în mănăstiri. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brașov a anunțat că, în perioada sărbătorilor prilejuite de Paștele Ortodox (și greco-catolic – nota red.), va monitoriza permanent evoluţia dinamicii din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor.

Ca urmare, peste 130 de pompieri brașoveni vor fi, zilnic, la datorie în următoarele zile. Echipajele de pompieri care încadrează 48 de mijloace tehnice sunt pregătite să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii.

Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor 13 echipaje SMURD, care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, precum și o ambulanță pentru transport nou-născuți.

Pe linie preventivă, pompierii au derulat activităţi de verificare la lăcaşurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanţi, precum şi la construcţiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Astfel de acţiuni au fost efectuate şi la unităţi turistice sau la obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice.

Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire au urmărit aspecte privind dotarea cu stingătoare, menţinerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi asigurarea accesului autospecialelor de intervenţie la construcţiile bisericeşti şi hidranţii exteriori.

Pentru Sărbători fără incidente

Cei de la ISU au și câteva recomandări pentru Sărbători fără incidente.
„Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor, recomandăm atât preoţilor, dar mai ales enoriaşilor să urmeze câteva reguli simple, însă foarte importante:

• lumânările sau candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului;

• evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;

• parcarea maşinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

În locuinţă, amplasarea lumânărilor şi a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanţă de perdele, materiale lemnoase sau electrocasnice (exemplu: într-o farfurie cu puţină apă). În nicio situaţie, nu lăsaţi lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate şi nu adormiţi cu lumânările aprinse.

De asemenea, nu lăsaţi lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor. E bine să acordaţi o atenţie sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situaţiile în care viaţa sau bunurile pot fi puse în pericol.

Pompierii dau asigurări că rămân la datorie „pentru furnizarea răspunsului prompt la solicitările de sprijin venite din partea cetăţenilor”, iar situaţia misiunilor va fi atent monitorizată de Centrul Operaţional Judetean pentru dispunerea măsurilor necesare gestionării eficiente a misiunilor la nivel de județ.

Pentru siguranţa dumneavoastră şi a celor dragi, manifestaţi un comportament preventiv şi accesaţi sursele oficiale de informare! Fiţi prevăzători şi consultaţi măsurile şi modul de comportare înainte, pe timpul şi după producerea diverselor tipuri de situaţii de urgenţă!

Urmăriţi recomandările noastre, accesaţi platforma naţională de pregătire în situaţii de urgenţă fiipregatit.ro şi descărcaţi gratuit aplicaţia de mobil DSU.

Vă dorim sărbători fericite şi liniştite, în pace, armonie şi, mai ales, în siguranţă!”, mai spun cei de la ISU Brașov.

Și polițiști, jandarmi, specialiști antidrog

Totodată, în perioada zilelor de Paşti, 14-17 aprilie, peste 950 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov au fost mobilizaţi în judeţ, pentru a asigura ordinea şi siguranţa la lăcaşurile de cult, în zonele turistice şi de agrement, precum şi în celelalte locuri cu aglomerări de persoane. Sunt pregătite să intervină şi aproximativ 130 de autospeciale pe care vor acţiona peste 250 de forţe de ordine.
De asemenea, peste 100 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandami Judeţean „Nicolae Titulescu” au fost mobilizaţi în judeţul Braşov, pentru noaptea de Înviere. Efectivele de jandarmerie montană au fost detaşate în staţiuni, în zonele turistice şi în zonele de agrement, acolo unde, mai ales în perioada sărbătorilor, se creează aglomeraţie.
De asemenea, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Burebista” Braşov a consemnat peste 160 de jandarmi pentru judeţele Braşov şi Covasna. Zona de competenţă: lăcaşuri de cult, pe căile de acces către acestea, la biserici – pe timpul oficierii slujbelor religioase, în zonele unde există mari aglomerări de persoane (gări, autogări, pieţe, târguri).
Nu în ultimul rând, specialiştii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Braşov au programat în această perioadă activităţi de prevenire şi informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, atât pentru persoanele care se află în zonele turistice, de agrement, în locurile de cazare sau care participă la evenimente cultural-artistice, cât şi pentru personalul angajat al unităţilor de cazare, restaurantelor, teraselor şi barurilor.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare