Expres

Condimente care îți scad glicemia

Deși pot fi implicați și factori genetici, stilul de viață are o importanță crucială pentru controlul glicemiei, iar alegerile alimentare sănătoase pot întârzia instalarea bolii. Unele studii sugerează că anumite condimente și ierburi aromatice ar putea, de asemenea, să influențeze nivelul glicemiei, însă cercetările nu sunt deocamdată concludente.

Unele studii sugerează că anumite condimente ne-ar putea ajuta să controlăm nivelul glucozei din sânge, atât timp cât alimentația este una echilibrată. Iată care sunt acestea:

Schinduf

Semințele de schinduf ar putea încetini digestia carbohidraților, lucru care duce la un control mai bun al glicemiei.

În studiul „Role of Fenugreek in the prevention of type 2 diabetes mellitus in prediabetes” (Arpana Gaddam și colaboratorii), un lot de pacienți cu prediabet și-au administrat 5 g pudră de schinduf de două ori pe zi, înainte de mese. Studiul a durat 3 ani, timp în care a fost monitorizată progresia spre diabetul zaharat tip 2. Comparativ cu grupul control, s-a observat că pacienții care au consumat schinduf au prezentat scăderi mai mari ale glicemiei pe nemâncate și postprandiale (după masă).

Persoanele care nu au consumat schinduf au avut un risc de 4,2 mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip 2. Semințele de schinduf pot fi mărunțite în mojar și amestecate într-un pahar cu apă. Astfel, le poți consuma înainte de masă sau în timpul mesei.

Pe de altă parte, poți adăuga schinduf mărunțit în diverse mâncăruri, cum ar fi cele în stil indian. Este potrivit pentru condimentarea peștelui, fructelor de mare, legumelor la tigaie/cuptor și pentru prepararea sosului curry, adăugat în tocane de legume sau carne. De asemenea, poate fi adăugat în aluatul de pâine.

Scorțișoară

Aroma și mirosul scorțișoarei sunt deosebite, fiind un condiment utilizat pentru a îmbunătăți gustul preparatelor dulci. Totuși, are și o serie de beneficii pentru sănătate.

Unul dintre motivele pentru care scorțișoara ajută la controlul glicemic este faptul că reduce nevoia de a îndulci excesiv deserturile, datorită aromei sale unice, prezintă Jon Johnson în articolul „7 herbs and supplements for type 2 diabetes”.

Pe de altă parte, unele studii au arătat că îmbunătățește controlul glicemiei și prin alte mecanisme. Așa cum prezintă Serawit Deyno și colaboratorii în cercetarea „Efficacy and safety of cinnamon in type 2 diabetes mellitus and pre-diabetes patients: A meta-analysis and meta-regression”, scorțișoara poate reduce nivelul glucozei serice pe nemâncate și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină. În orice caz, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste efecte.

Scorțișoara este foarte versatilă. O poți adăuga în cafea, lapte, iaurt și în deserturi gătite dietetic (plăcintă, clătite, blat de tort, terci de ovăz, orez cu lapte, brioșe, tort de morcovi, banana bread, fursecuri de casă), însă se poate adăuga și în preparate aromate, cum ar fi în sosul curry sau fripturi asiatice.

Ghimbir

Ghimbirul reprezintă un condiment aromat și picant, specific mâncărurilor asiatice. Deși îl folosim adesea pentru prepararea ceaiului, acesta poate fi adăugat în mâncare.

Unele cercetări științifice sugerează că ghimbirul ar avea proprietăți antidiabetice. Spre exemplu, James W. Daily și colaboratorii arată în studiul „Efficacy of ginger for treating Type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials” că suplimentarea dietei cu ghimbir poate reduce nivelul glicemiei à-jeun și a hemoglobinei glicate, fără a influența rezistența la insulină.

Ghimbirul poate fi adăugat atât în deserturi dietetice, cât și în preparate culinare de la mese principale, cum ar fi cele în stil asiatic. Supele cremă de dovleac, noodles cu legume și piureul de cartof dulce sunt câteva mâncăruri în care îl poți adăuga. De asemenea, îl poți adăuga în brioșe de casă sau tort de morcovi, alături de scorțișoară și nucșoară.

Îl poți utiliza atât sub formă de pulbere, cât și proaspăt, ras pe răzătoarea mică. În salate și în sushi de casă, se potrivește de minune în varianta de ghimbir murat.

Sursa Ziarul de Iași


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare