Expres

Cine a fost George Moroianu? Un bulevard și un liceu îi poartă numele

Cine a fost George Moroianu? Un bulevard și un liceu îi poartă numele

Dacă sunteți curioși și aveți puțin timp liber, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov vă invită la prezentarea intitulată „Chipul lui George Moroianu reflectat în scrisorile lui”, realizată de dr. În istorie Ruxandra Nazare. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 14:00, la mansarda Casei Baiulescu.

Născut în Satulung (azi, Săcele), economistul şi publicistul George Moroianu (1870-1945) este o personalitate însemnată în conştiinţa comunităţii noastre şi în memoria ei colectivă. Entuziast, conştiincios şi cu iniţiativă, George Moroianu a fost activ în asociaţii cultural-politice şi a contribuit la crearea unor instituţii de educaţie şi învăţământ. Deschis la nou şi în acelaşi timp bun cunoscător al trecutului şi tradiţiilor, Moroianu a fost un martor al istoriei şi a relatat despre oamenii pe care i-a cunoscut şi despre evenimentele la care a participat, strădaniile sale influenţând şi modelând societatea. Astfel, a devenit o voce a comunităţii şi a depus mărturie despre mocanii săceleni, aşa cum a reuşit să o facă în volumul memorialistic „Chipuri din Săcele” apărut în anul 1938.

Asemeni altor contemporani ai săi, precum ziaristul Valeriu Branişte, George Moroianu a lăsat o corespondenţă bogată în urma sa, purtând amprenta inconfundabilă a personalităţii sale. Scrisorile constituie o moştenire valoroasă. Epistolele sale conturează o epocă şi oamenii ei şi aduc informaţii noi, dovedindu-se surse istorice importante pentru timpul în care a trăit. În scrisorile primite şi trimise, chipul lui George Moroianu se reflectă în oglinda corespondenţilor săi, în dialogul purtat cu aceştia.

Din acest motiv, în contextul Zilei Culturii Naţionale, Biblioteca Judeţeană Braşov a ales să prezinte personalitatea şi rolul lui George Moroianu, aşa cum se oglindesc în corespondenţă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Iorgu
4 luni în urmă

Într-adevăr, Satulung din Săcele a dat oameni de mare valoare. Din păcate această vatră istorică a Săcelelui a fost arondata Garciniului, de autoritățile locale. Satulung a devenit o prelungire a Garciniului, contrar voinței sacelenilor din această zonă.

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare