Expres

Cercetare penala la Nitramonia

  • logomytex.png
 

Libiu MATEESCU
Megacontrolul Directiei Finantelor Publice, prin Controlul Fiscal de Stat, desfasurat la Nitramonia in luna aprilie, n-a ramas fara urmari de natura penala. Asa cum informa acum o luna “Transilvania Expres”, controlul a constatat dezastrul financiar in care se gaseste combinatul.

Directori invinuiti
Atat directorul general Mihai Tanjala cat si directorul executiv Mihai Barbuliceanu sunt invinuiti in dosarul evaziunii fiscale si al neplatii datoriilor catre stat, actiune inceputa de Politia Economica si de Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov. Controlul Fiscal de Stat a inaintat documentatia care dovedeste prejudiciul produs bugetului consolidat de stat, la solicitarea organelor de cercetare penala. Cu toate acestea, fostii directori, Tanjala si Barbuliceanu, au contestat concluziile raportului institutiei de control, pretinzand ca cele 70 de miliarde datorii la TVA, nu pot fi luate in calcul, deoarece reprezinta transferuri de la Nitramonia – societatea mama la modulele desprinse din combinat sub forma unor societati comerciale.
Nereguli grave
Controlul de fond facut de inspectorii fiscali brasoveni a consemnat 17,7 miliarde lei -TVA nevirat la stat, peste 200 miliarde lei nevirate la bugetul asigurarilor sociale, in timp ce societatea n-a raportat profit, doar pierderi de sute de miliarde. Datoriile catre furnizorii de energie depasesc cu mult doua sute de miliarde, mai ales catre Distrigaz, Transgaz si Electrica. Ceea ce socheaza insa in situatia prezentata de Controlul Fiscal de Stat este cuantumul cheltuielilor nedeductibile, adica 101,4 miliarde lei. Felul in care s-au facut aceste cheltuieli, care n-au nici o legatura cu productia sau cu buna desfasurare a activitatii firmei, intra de regula in sfera coruptiei, aspect controlat de PNA. Legea 345 din 2002 specifica: “nu poate fi dedusa TVA aferenta intrarilor referitoare la operatiuni care n-au legatura cu activitatea economica a persoanelor impozabile”. Evident nici alte deduceri fiscale, conform aceleiasi legi. Trecerea unui teren in patrimoniul firmei, achizitionat de la Kemobil SA, fara documente justificative, a fost considerata nedeductibila fiscal, de catre inspectori. Directorii de la Nitramonia nu s-au oprit aici cu devalizarea uzinei si au cheltuit sume considerabile pe deplasari in strainatate si pe adjudecarea in folos personal a unor autoturisme ale combinatului. Directorul General adjunct Mihai Barbuliceanu, in cele trei luni din 2004, cat a stat la conducerea combinatului, a cumparat o Skoda Octavia cu doar 148 milioane lei, de la societate, evident subevaluata exact in ziua in care pleca de la conducerea firmei adica in 30.06.2004. Inspectorii fiscali au considerat nedeductibila cheltuiala.

Divizari nelegale
Nitramonia a fost divizata in opt societati comerciale in 29.03.2004: Nitramonia SA, Nitrofertilizer SA, Nitroexplozives SA, Nitroservice SA, Edelweiss Hotel SA, Nitrocontrol SA, Nitrotrans SA si Nitrosere SA. Aspectul ilegal al afacerii consta insa in impartirea resurselor financiare si materiale intre puii Nitramoniei, aspect constatat de controlul fiscal. Produsele finite au revenit in valoare de 17 miliarde lei la Nitroexplosives si de 6,2 miliarde lei la Nitrofertilizer, in timp ce la Nitramonia au ramas produse in valoare de 596 milioane lei.
Nitramonia a ramas, insa, cu toate datoriile neachitate catre stat si catre furnizorii de energie. Materiile prime au avut aceeasi soarta, cei doi pui adjudecandu-si o valoare de 9 respectiv 39 miliarde lei, in timp ce la uzina mama au ramas materii prime de 156,6 milioane de lei. In schimb toate resursele financiare ale uzinei au fost transferate din conturile bancare catre modulele respinse, pentru a nu fi sechestrate de Finantele Publice, in contul datoriilor catre stat.

Fostii directori scosi basma curata
Daca ultimii directori vor fi cercetati penal pentru prejudiciile aduse statului, fostii directori, Avram Constantin, Ghetea Corneliu, Padurariu Mihai, au fost scosi de sub urmarire penala de Parchet in legatura cu infractiunea de abuz in serviciu prevazut la art. 248 din Codul Penal. N-au fost intrunite elementele constitutive ale infractiunii mentionate, iar cel putin din acest punct de vedere, fostii directori sunt in siguranta.

Tanjala nu stie
Contactat de reporterul nostru, fostul director Mihai Tanjala a declarat: “Nu stiu cui apartine aceasta aberatie intrucat chiar ultimul control al finantelor ne cerea sa savarsim o infractiune, chiar prin actul de control. Ni se spunea ca atunci cand s-a facut divizarea a ramas TVA-ul neplatit la stat. De fapt Nitramonia factura la pui si de aceea s-a dedus TVA-ul, altfel cine i-ar fi cumparat ramanea cu TVA de dedus ceea ce era o infractiune. Nu cunosc sa fi inceput o asemenea masura Parchetul si Politia Economica, iar noi am fost auditati si nu putea fi suspendata contestatia noastra. Auditorul scrie in raport ca eu am dreptate ca si in raportul Curtii de Conturi trimis la Nitramonia, care a iesit bine pentru firma noastra. Toata aceasta actiune impotriva mea si a lui Barbuliceanu a fost orchestrata de Cancescu pe care il suspectez ca face presiuni asupra Finantelor, Garzii, Curtii de Conturi, Parchetului si Politiei Economice. Cancescu sa nu mai promita posturi in aceste institutii, daca ne ataca pe noi, iar eu stiu ca l-a amenintat pe seful Curtii de Conturi ca il destituie daca nu reface controlul. Eu nu sunt suspect si nu stiu sa fi inceput vreo actiune penala impotriva noastra. Stiu ca vrea sa ma infunde si sa ma vada dupa gratii dar ii doresc sa aiba el parte de ele.”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare