Expres

Cel mai tânăr dintre pompierii care au uimit Grecia e din BRAȘOV: „Cei de acasă să nu-şi facă griji”

  • pompier-braovean.jpg
  • evia-padure1.jpg
 

Pompierul BRAȘOVEAN Andor Bidiga, model de pasiune și de curaj pentru MAI

Cei 108 pompieri români – zece dintre ei fiind de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov – care acționează de duminică pentru stingerea incendiului de vegetație, din insula Evia (Grecia) i-au uimit pe localnici și sunt numiți de presa grecească „oameni care parcă vin de pe altă planetă”.

Cel mai tânăr dintre cei 108 este din Braşov şi are 20 de ani. Se numeşte Andor Bidiga (foto 2), este absolvent al Şcolii de Subofiţeri. „«Nu mi-e frică, pentru că sunt antrenat, suntem bine pregătiţi şi am mai fost la intervenţii grele la mine în judeţ. Cei de acasă să nu-şi facă griji», spune tânărul blond, căutând aprobare în ochii camarazilor”, notează jurnaliștii de laLibertatea”, care au înnoptat la Prokopi, Evia, la poveşti cu o parte dintre cei 108 pompieri români.

„Alături de alte sute şi sute de pompieri greci, disipaţi în păduri şi munţi, românii încearcă să stăvilească flăcările care s-au întins în Evia, o insulă lungă de 180 de kilometri şi lată în unele porţiuni de peste 40. Pe internet, pompierii români sunt numiţi extratereştri de presa grecească, «oameni care parcă vin de pe altă planetă». Românii în roşu, de la ISU, i-au impresionat pe grecii în nevoie prin felul în care folosesc tehnica, dar şi pentru că «viteza, organizarea şi reflexele instinctive sunt uimitoare». Când ajungi printre ei, ca orice meseriaşi, românii admiră sculele altora.
În sălaşul lor din Evia, pompierii români mărturisesc că i-au impresionat dotările tehnice ale confraţilor de breaslă din Grecia.
«Au avioane, elicoptere şi reacţionează rapid şi organizat încă de la primele semne de foc. Însă nu pot acoperi terenul, terenul care trebuie bătut cu piciorul. Arunci apă din avion, dar ca să stingi fiecare focar, trebuie să umbli prin scaieţi, să-ţi tai drumul cu motocoasa. Să cobori prin toate râpile. N-am văzut aşa munţi», spune un pompier de la ISU Bucureşti-Ilfov pentru „Libertatea”.

Ziua de muncă a pompierului român în Grecia începe când decide vântul. Vântul din Insula Evia, aflată la trei ore de mers cu maşina de Atena şi cam tot atât de Salonic, stă ascuns până la 11. „Toată dimineaţa, nimic, şi deodată, începe să bată şi se stârnesc focurile, n-am mai văzut aşa climă”, povesteşte un pompier din detaşamentul ISU Prahova.

Cei 108 pompieri trimişi de România să-i ajute pe eleni în lupta cu incendiile de vegetaţie sunt toţi cantonaţi în orăşelul Prokopi, unde au ocupat toate locurile de cazare disponibile.
Adunarea pompierilor români în careu se face dimineaţa, la ora 7, în curtea şcolii, care a fost transformată în cazarmă.
Apa şi mâncarea sunt donaţii de la locuitorii din zonă. Oamenii vin cu maşinile şi lasă caserole cu salată de cartofi, cutii cu lapte, apă plată. „Laptele a stat şi ne-a aşteptat în căldură, s-a gătat, nu mai e bun. Sunt foarte mulţi voluntari şi asta ne-a uimit, reacţia asta de recunoştinţă. De obicei, la intervenţii, oamenii sunt supăraţi pe noi, că de ce venim prea târziu, când arde deja”, râde amar un pompier din Prahova.
Miza desfăşurării de forţe din Insula Evia, unde de la malul mării urci direct pe munte, e ca focul să nu treacă drumul care împarte zona în două şi să nu ajungă la partea mai dens populată şi mai frecventată de turişti. „Deocamdată, aici, în zonă, nu mai e pericol. Sunt buşteni care încă fumegă, dar totul în jurul lor e ars şi nu mai e pericol ca focul să se extindă”, explică maiorul Florin Opriş, ofiţer monitorizare intervenţii.

Ziua de muncă a pompierilor români se sfârşeşte după lăsarea întunericului, după ce se asigură că în zona pe care au acoperit-o nu mai sunt focare.

„Ploi de cenuşă? Da, au fost, întinsesem un tricou la uscat şi l-am luat plin de cenuşă, negru”, spune un pompier din Sălaj.

Prin pădurea pe care au salvat-o de la foc pompierii români se întinde un fum albastru. Pe trunchiurile arborilor se văd crestături în dreptul cărora sunt ataşate pungi în care se strânge răşina. „Alea sunt pungi cu tămâie. De asta şi arde aşa tare, pomii ăştia au înăuntru un suc care se aprinde, m-am uitat şi eu înăuntrul lor, de curiozitate”, spune maiorul Opriş.
„Miroase ca într-o mare catedrală în aer liber, din care au fost evacuaţi sfinţii. În curtea şcolii, la lumina becurilor de stradă, pompierii români stau pe treptele porţii sau în foişoare, la aer. Focul îl pot opri, dar în faţa căldurii sufocante din pământul democraţiei sunt oameni ca toţi oamenii”, își încheie echipa de la „Libertatea” relatarea.

Reportajul integral poate fi citit aici.

Sursa foto: Libertatea

Citiți și:

Pompierii români, intervenții în ture de câte șase ore, în „infernul” din Grecia (FOTO – VIDEO) / Sprijin aerian în Macedonia de Nord


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare