Expres

Ce va face Primăria Brașov cu 104 milioane de lei

Ce va face Primăria Brașov cu 104 milioane de lei.

Ultima zi a conferinței „EDU.DUAL – Relevanța practicii în formarea profesională”, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute la Brașov, a fost dedicată consorțiilor care implementează proiecte de construire sau amenajare a campusurilor în învățământul dual, proiecte finanțate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu suma de 1,8 miliarde de lei, nerambursabilă.

Campusul pentru învățământul dual de la Brașov va fi construit în cartierul Stupini. Municipalitatea este în etapa finală de elaborare a studiului de fezabilitate. Campusul va dispune de un centru educațional, un cămin pentru elevi/studenți, o cantină și o sală de sport cu caracter multifuncțional. Pentru construirea acestuia, Primăria Brașov a obținut, prin PNRR, o finanțare nerambursabilă de 104 milioane de lei.

Conform declarației secretarului de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, aceste consorții s-au întâlnit pentru prima dată.

Cea mai mare parte a proiectelor de construire a campusurilor educaționale duale sunt fie în faza de studiu de fezabilitate, fie în faza de achiziționare a serviciilor pentru realizarea acestei documentații.

Brașovul, care, pentru a câștiga timp, a demarat achiziția SF-ului înainte de semnarea contractului de finanțare, este într-o fază destul de avansată cu această documentație, unele dintre studiile realizate fiind deja predate Municipalității.

Ce va face Primăria Brașov cu 104 milioane de lei

,,Cea mai mare provocare a noastră la nivel național este finalizarea acestor investiții până în august 2026, termenul limită pentru PNRR, într-un context în care astfel de proiecte de investiții, proiecte majore, de obicei marchează foarte multe etape în achiziția de documentații, licitații, contestații etc. Avem mai puțin de trei ani pentru a finaliza investiția, în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, pe care Brașovul a depus-o spre finanțare. Pe de altă parte, există provocări la nivelul fiecărui consorțiu, acelea de a identifica noile specializări, de a atrage companii care să susțină și cu investiții și cu resursă umană calificată pregătirea tinerilor în aceste domenii. Iar la Brașov putem să spunem că suntem privilegiați, suntem mândri pentru că avem un mediu de afaceri foarte activ, care de altfel a fost inițiator a tot ceea ce înseamnă germenii acestui învățământ dual, în prezent un model de bună practică în România. Deci, avem ceea ce ne trebuie. Timpul este principala noastră provocare, în prezent, alături de cadrul legislativ național în gestionarea unor astfel de proiecte de investiții, care presupune foarte multe etape consumatoare de timp”, a explicat primarul Allen Coliban, în cadrul conferinței EDU.DUAL, potrivit BrașovCity.ro.

Datele proiectului

Campusul pentru învățământ dual de la Brașov, care va fi construit în cartierul Stupini, pe Str. Albinelor nr. 29, pe un teren al municipiului, în suprafață de 28.896 mp, va dispune de:

  • un centru educațional cu 10 săli de clasă, 10 ateliere tehnologice/de practică digitale + anexe (câte 2 ateliere pentru fiecare domeniu vizat, respectiv industria auto și mecatronică, industria aeronautică, IT, alimentație publică și turism), un atelier digital multifuncțional universitar,  bibliotecă (sală de lectură, birou administrator, rafturi cărți, spațiu discuție), spații de recreație la interior, spații tehnice și pentru depozitări, grupuri sanitare, cabinet medical, spații administrative, centru de resurse;
  • un cămin pentru elevi/studenți cu o capacitate de bază de 400 de locuri, distribuite în 198 de camere cu câte 2 locuri și 4 camere pentru persoane cu dizabilități. La acestea se vor adăuga atât camere pentru personal didactic și pentru invitați, cât și funcțiuni conexe: spații comune, spații tehnice și administrative;
  • o cantină cu bucătărie proprie și spații de luat masa, toalete și spații conexe (depozite, oficii). Cantina va funcționa în regim de cantină pentru elevi, cadre didactice și invitați. Capacitatea maximă va fi de minimum 101 persoane ce pot lua masa în același timp;
  • o sală de sport cu caracter multifuncțional, capabilă să găzduiască și evenimente care ar aduna mai multe clase din campus împreună, festivități, proiecții de film etc. Sala va fi astfel dimensionată încât să cuprindă un teren de sport multifuncțional. Capacitatea propusă este de 132 de persoane pentru activități sportive și 350 persoane pentru evenimente.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
5 luni în urmă

[…] Primăria Brașov a lansat, la începutul acestei săptămâni, anunțul de participare privind selecția în anul 2023 a programelor sportive aferente sezonului competițional 2023- 2024 propuse spre finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Brașov, în conformitate cu HCL 728/31.10.2023. […]

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare