Ce spun specialiștii despre moartea lui Bogdan Socol
Ce spun specialiștii despre moartea lui Bogdan Socol
Bogdan Socol, unul dintre cei mai cunoscuți comentatori sportivi din România, a murit vineri, la vârsta de 42 de ani, din cauza unui șoc hipotermic produs după ce a înotat în ape înghețate (detalii AICI).
Din păcate, ultima încercare temerară a lui Bogdan Socol s-a sfârșit tragic, organismul său cedând la temperaturile extrem de scăzute. Tată a trei copii, Bogdan Socol, a făcut o eroare care i-a fost fatală, după cum au apreciat specialiștii. A mers să înoate și nu a fost legat cu o frânghie, iar din acest motiv nimeni nu a putut să îl ajute atunci când a intrat sub gheață.
„Cei care practică înotul în ape înghețate trebuie să urmeze anumite reguli de siguranță. În primul rând, trebuie să fii apt din punct de vedere medical. Trebuie să ai confirmarea din partea unui doctor specializat în hipotermie și în submersiune în ape reci și foarte reci.
Trebuie să ai un control la cardiolog, un EKG cu 12 cicluri, după care un medic să spună că poți înota în ape reci. Și niciodată nu trebuie să înoți singur în ape reci. Trebuie să ai pe cineva lângă tine, care să aibă experiență în înotul în ape înghețate. Acestea sunt regulile de bază. Noi recomandăm ca adaptarea să se facă în bazin. E ceva extrem să înoți în lac.
Deja vorbim de un sport extrem, dar e cu totul altceva să înoți într-un lac, mai ales dacă e înghețat. Noi nu recomandăm. Ar fi bine să nu înoți când lacul e înghețat, dar dacă o faci să ai pe cineva lângă tine, o barcă și să fie apa clară. Dar mai bine să nu o faci”, a spus pentru gsp.ro, Ovidiu Tirla, fost poloist, retras în 2008, component al lotului României de înot în ape înghețate.
„Trebuie să ai în jur un grup de prieteni sau pe cineva care are experiență. Și iei măsuri de siguranță. Ar trebui să existe o sfoară cu care să te legi, astfel încât cineva să te tragă. Sunt chestii pe care el nu cred că le-a știut. Pare că a făcut de capul lui. Cred ca făcut-o din dorința de a face ceva deosebit. Dacă era sub gheață, ce putea face persoana care era lângă el? Să intre după el sau să spargă gheața, ceea ce ar fi durat. Dacă avea o sfoară, putea să-l tragă. Și un minut sub gheață e mult”, a punctat și Robert Vasiliu, coleg cu Ovidiu Tirla.
„Ca să eviți riscul de hipotermie, trebuie să te antrenezi cât mai mult. În mod normal, hipotermia apare după 15 minute, în cazul înotului. După aceea apar probleme locomotorii, se blochează mâinile și picioarele, pierzi coordonarea. Dar adrenalina te păcălește. Tu trebuie să fii cumpătat, să îți dai seama când e momentul să te oprești”, a mai punctat el.
Ce spun specialiștii despre moartea lui Bogdan Socol
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.
Care ,,specialiști”? Ca jumară și cherecheș? Sau ca mahler și moldovan?
Ceea ce se știe clar, lui un lucru primordial îi lipsea: mintea. Când ai trei hăndei acasă, nu te mai joci de-a ,,balaurul”.
Specialist in coprocultura precum barbughe, latraul putinist. Daca iese analiza de rahat pe gustul slugoiului, e bine. Daca nu, mai incearca slugoilu. Duce copita cu lingurita plina de rahat la gura pana iese analiza cum trebuie. Pe gustul sau.
aici insa barbughe are dreptate ! hai sa nu ne mai ascundem dupa deget. numai un idiot putea sa faca ce a facut mr. socol !
Boshete, iar îți ghiorăie mațele de ne prezinți la ce-ai visat c-ai pune pe masă?