Expres

Ce s-a găsit în neregulă la căminul pentru bătrâni de la Noua / Invitația Primăriei Brașov

Ce s-a găsit în neregulă la căminul pentru bătrâni de la Noua.

Primăria Brașov invită ONG-urile să verifice condițiile din căminul de la Noua. Invitația a fost lansată în contextul în care, din cauza condițiilor groaznice în care erau ținuți beneficiarii de la mai multe cămine din Ilfov, la nivel național există o preocupare majoră cu privire la modul în care sunt administrate acestea.

Ce s-a găsit în neregulă la căminul pentru bătrâni de la Noua

Căminul pentru persoane vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială Brașov își deschide porțile pentru organizațiile din domeniul social care vor să vadă modul în care sunt îngrijiți seniorii din Brașov, care sunt condițiile oferite și de ce servicii beneficiază aceștia. Decizia a fost luată de viceprimarul Flavia Boghiu.

,,Având în vedere subiectul care a cutremurat România, legat de felul în care vârstnicii sunt îngrijiți în anumite locuri din țară, căminul de vârstnici de la Brașov, Căminul din Noua, își deschide porțile pentru orice organizație de servicii sociale care dorește să ne treacă pragul. Invităm pe această cale organizațiile de servicii sociale sau furnizorii de stat care vor să vină fie să viziteze, fie să ne sprijine cu propuneri despre cum să îmbunătățim serviciile, să ne calce pragul la căminul pentru vârstnici din Noua pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile aici, cum sunt îngrijiți seniorii noștri și, așa cum spuneam, pentru a ne sfătui cum putem face lucrurile mai bine. Începând de astăzi, ONG-urile din domeniul social, dar și cei care activează în acest domeniu vor putea, pe baza unei acreditări din partea DAS, să viziteze căminul din Noua, să vadă care sunt condițiile pe care acest cămin le asigură beneficiarilor, să poată prelua exemplele de bună practică, dar și să vină cu propuneri de îmbunătățire a condițiilor oferite”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu, potrivit BrașovCity.ro.

Ce s-a găsit în neregulă la căminul pentru bătrâni de la Noua

La nivel național se desfășoară un control amplu în toate căminele publice și private care asigură îngrijirea persoanelor vârstnice.

Și la Brașov, în cursul zilei de ieri, o echipă mixtă formată din reprezentanți ai șase instituții – Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, Oficiul pentru Protecția Consumatorului și Poliția Economică – au desfășurat un control amplu la căminul pentru persoane vârstnice din Noua.

Deși problemele identificate nu au fost unele majore, conducerea DAS a luat deja măsuri pentru remedierea situațiilor constatate.

„Capacitatea Căminului pentru Persoane Vârstnice din municipiul Brașov este de 135 de locuri. Ca și suprafață pe care o avem de întreținut, sunt mai mult de 10 000 de metri pătrați. În urma controlului efectuat în cursul zilei de ieri de către instituțiile abilitate, s-a constatat la una dintre camere că avem o cădiță cu pete, un perete cu urme ușoare de igrasie și, la blocul alimentar, patru lămâi mucegăite. Vârstnicii noștri stau în condiții corespunzătoare. De altfel, am beneficiat de o finanțare prin care am putut să le luăm mobilier nou în cursul anului trecut și îi așteptăm pe cei care doresc să ne viziteze centrul”, a relatat Mariana Topoliceanu, directorul Direcției de Asistență Socială.

Ce s-a găsit în neregulă la căminul pentru bătrâni de la Noua

O situație aparte este legată de modul în care a fost construit acest cămin de Ministerul Muncii, care la acel moment respecta normativele ISU, dar în prezent aceste normative s-au modificat. Astfel, Direcția de Asistență Socială este nevoită să găsească soluții de adaptare a serviciilor, conform normativelor actuale în ceea ce privește lățimea holurilor sau construcția scărilor de evacuare, de exemplu. Un prim pas a fost făcut prin mutarea, la sfârșitul anului trecut, a persoanelor vârstnice dependente la parterul imobilului, unde soluția constructivă respectă toate prevederile actuale. Se încearcă găsirea unei soluții și pentru persoanele semidependente, astfel încât numărul de beneficiari să nu scadă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
2 luni în urmă

[…] AICI ce a declarat Flavia Boghiu privitor la Căminul de bătrâni de la Noua. AICI e punctul de vedere […]

Back to top button