Expres

Ce modificări au intrat în vigoare DE ASTĂZI în legislația RUTIERĂ

 

Începând de astăzi a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern nr. 965 din 15 decembrie 2016, care modifică unele prevederi ale legislației privind circulația pe drumurile publice.

I. Obligații în ceea ce-i privește pe bicicliști

Potrivit noilor reglementări, bicicleta trebuie să fie dotată cu sistem de avertizare sonoră și să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc.

„Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat”, conform Hotărârii de Guvern menționate.

În ceea ce-i privește pe șoferi, se introduce recomandarea expresă ca, la depășirea unei biciclete, distanța laterală să fie de minim 1,5 metri.

II. Prevederi care reglementează unele aspecte ce privesc oprirea și staționarea vehiculelor.

Astfel, sunt introduse modificări și mențiuni în ceea ce privește locurile unde oprirea este interzisă, obligațiile administratorului privind delimitarea și semnalizarea corespunzătoare a sectoarelor de drum unde este interzisă oprirea sau staționarea autovehiculelor.

De asemenea, se consideră staționare pe partea carosabilă situația în care oricare dintre roțile vehiculului sau remorcii se găsește pe partea carosabilă.

Fără a avea legătură cu oprirea sau staționarea vehiculelor, menționăm că, potrivit noilor prevederi, „participanţii la trafic sunt obligaţi să anunţe administratorul drumului public ori cel mai apropiat poliţist atunci când au cunoştinţă despre existenţa pe drum a unui obstacol sau a oricărei altei situaţii periculoase pentru fluenţa şi siguranţa circulaţiei”.

III. Actul normativ prevede reglementări referitoare la ridicarea vehiculelor care staționează neregulamentar pe partea carosabilă.

Potrivit prevederilor art. 203/1, măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului se poate dispune de către polițistul rutier sau polițistul local și se realizează de către administratorul drumului public sau administrația publică locală.

Vehiculul ridicat se restituie doar după ce se face dovada achitării tarifului aferent operațiunilor efectuate, în baza documentelor ce atestă proprietatea ori deținerea legală acestuia.

Noile prevederi legislative stabilesc clar care sunt situațiile în care se pot ridica vehiculele staționate voluntar neregulamentar:

‘a) în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;

b) în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația ‘Staționarea interzisă’ și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;

c) pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 m;

d) în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;

e) în pante și în rampe;

f) în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația ‘Staționare alternantă’, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificația ‘Zona de staționare cu durata limitată’ peste durata stabilită.

Întreaga Hotărâre de Guvern nr. 965 din 15 decembrie 2016 poate fi consultată AICI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare