Expres

CCR, decizie ce i-ar favoriza pe infractorii periculoşi, asemenea criminalului violator din Făgăraş

 

Dosare de omor complexe, precum cel al studentei violate, omorâte şi incendiate, în 2010, în Făgăraş, vor fi văduvite de probe importante, în urma deciziei de miercuri a Curţii Constituţionale a României de a declara neconstituţionale protocoalele de colaborare încheiate între SRI și Parchet.

Afirmaţia aparţine prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, Claudiu Sandu.

„Cele mai multe probe obținute cu SRI sunt în dosarele de corupție și infracționalitate economică, evaziune fiscală sau spălare de bani pentru că astfel de dosare se pretează la acest gen de probe: interceptări, filaje, expertize realizate de SRI. Într-un dosar de omor, 90 la sută sunt probe culese clasic, prin metode criminalistice: stabilire ADN, probe biologice, ș.a.m.d.. Însă, în dosarele de omor cele mai grele, cu autor necunoscut, am lucrat cu SRI. Ne-au ajutat cu triangulații, localizări, interceptări, verificări tehnice, pe care doar ei le fac. Plus că lucrau 24 din 24. În criminalistică, dacă nu găsești autorul în primele săptămâni, e posibil să nu îl mai găsești niciodată. Aceste dosare vor fi cele mai afectate”, a precizat prim-procurorul braşovean, pentru G4Media.ro.

Claudiu Sandu a exemplificat cu cazul tinerei de 21 de ani, ce a murit în condiţii şocante, la Făgăraş.

„Să vă dau un exemplu. Ați auzit probabil de crima din Făgăraș din 2010, cu victima violată și incendiată. Criminalul a intrat în casă peste o studentă la Stomatologie ca să fure. A descoperit-o, a violat-o și a înjunghiat-o, apoi a incendiat camera cu victima în agonie. În urma incendiului, probele au fost distruse în mare parte. Doar că individul mai încercase să spargă în acea noapte și o casă vecină. I-am găsit o amprentă pe o fereastră și l-am identificat. Am mers apoi la cei de la SRI și l-am localizat imediat. În câteva ore, l-am prins. Vă dați seama că putea să fugă din țară”, a punctat prim-procurorul.

El a adăugat că, înainte de decizia CCR din februarie 2016, procurorii puteau apela la trei servicii secrete pentru ajutor în anchetă: SRI, DIPI (serviciul secret al MAI) și DOS (Direcția Operațiuni speciale a Poliției). „Acum, mai lucrăm doar cu DOS. Ei sunt foarte buni, dar sunt subdimensionați, nu au oameni suficienți, nu au investiții, tehnică la fel de bună precum un serviciu mare cum e SRI. Plus că acum la DOS apelează și DNA, și DIICOT, și noi, celelalte parchete”, a explicat Claudiu Sandu.

Avertisment şi din partea fostului preşedinte CCR, Augustin Zegrean

Şi fostul președinte al Curții Constituționale (CCR), avocatul Augustin Zegrean, a explicat pentru G4Media.ro că decizia CCR de miercuri va conduce la înlăturarea probelor obținute de procurori cu SRI în toate dosarele, nu doar în cele de corupție, adică și în cele de omor, pornografie infantilă, trafic de persoane sau trafic de droguri.

„Traficanți de droguri au fost prinși de DIICOT cu ajutorul SRI. Serviciul i-a ajutat pe procurori în realizarea interceptărilor sau filajelor sau cu investigatori sub acoperire. Este o muncă de ani de zile care, acum, ar putea fi aruncată la gunoi, doar pentru că s-a făcut cu SRI. Tot ce s-a făcut cu SRI, toate probele obținute cu SRI în toate dosarele, se înlătură”, a avertizat fostul președinte al CCR.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button