Expres

Cauza producerii focarelor de gripă aviară la Codlea

Cauza producerii focarelor de gripă aviară la Codlea.

Sursa primară a apariției gripei aviare la fermele de curcani de la Codlea o reprezintă, cel mai probabil, păsările sălbatice. Asta relevă un raport prezentat astăzi de autorități la Prefectura Brașov. Din această cauză, peste 200.000 de curcani au fost sacrificați. Alte sute de mii de păsări au fost ucise preventiv în halele aflate în zona de protecţie stabilită.

Cauza producerii focarelor de gripă aviară la Codlea

„Sursa primară probabilă a focarului din Ferma nr. 2 Bravcod (prima fermă unde a fost constatată boala – n.r.) o poate constitui populaţia de păsări sălbatice. În sprijinul acestei afirmaţii, în data de 01.02.2023 au fost găsite două cadavre de corb şi unul de raţă sălbatică în spatele Fermei nr.2 Bravcod, probe ce au fost recoltate şi dirijate către IDSA Bucureşti. Rezultatele investigaţiei au fost pozitive la influeza aviară. A doua sursă probabilă/nemăsurabilă/nedemonstrată ar putea fi dintr-o potenţială contaminare a circuitului personalului fermei cu cel administrativ. Sursa cea mai probabilă a introducerii virusului în Ferma nr. 1, ca focar secundar, poate fi constituită din ventilatoarele de la Ferma nr. 2, care sunt îndreptate spre Ferma nr. 1, particulele infectate cu virus putând să ajungă în halele de creştere odată cu aerul introdus prin gurile de admisie”, se arată în raportul menționat.

Potrivit sursei citate, în a treia hală unde s-a constatat focar de gripă aviară, boala a ajuns, cel mai probabil, prin contaminare încrucişată.

„SC Transavia SA şi SC Avicod SA şi-au asumat opţiunea de a ucide în scop preventiv propriile efective de păsări din zona de protecţie”, a mai informat Prefectura Braşov.

În această perioadă, în fermele afectate de gripa aviară se scoate gunoiul şi se fac dezinfecţii, conform protocoalelor. Finalizarea celei de-a doua dezinfecţii este programată, în ultima dintre fermele de curcani, în data de 10 martie.

Raportul complet privind situația generată de prezența influenzei aviare la nivelul județului Brașov poate fi citit AICI.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button